Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Επίσκεψη από το ευρωπαϊκό Rosetta δέχθηκε ο αστεροειδής Λουτεσία


Ντάρμσταντ, Γερμανία
Έξι χρόνια μετά την εκτόξευσή του, το ευρωπαϊκό σκάφος Rosetta πραγματοποίησε το Σάββατο το πολυαναμενόμενο πέρασμά του από τον μυστηριώδη...
διαστημικό βράχο Λουτεσία, ο οποίος κινείται στη Ζώνη των Αστεροειδών ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.

Η Λουτεσία, με διάμετρο περίπου 100 μέτρα, είναι ο μεγαλύτερος αστεροειδής που έχει δεχθεί επίσκεψη από διαστημικό σκάφος μέχρι σήμερα, υπερηφανεύνεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΣΑ).

Τα επίγεια τηλεσκόπια δεν μπορούν να διακρίνουν αν η Λουτεσία ανήκει στους αστεροειδείς κατηγορίας C, οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από πετρώματα και παραμένουν αναλλοίωτοι για δισκατομμύρια χρόνια, ή αν εντάσσεται στην κατηγορία Μ, στην οποία ταξινομούνται αστεροειδείς που περιέχουν κυρίως σίδηρο και άλλα μέταλλα.

Οι αστεροειδείς γενικά θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια, και η μελέτη τους θα μπορούσε να προσφέρει στοιχεία για τη γέννηση και την εξέλιξη της Γης.

Στις 18.44 ώρα Ελλάδας το Σάββατο, το Rosetta πλησίασε τον αστεροειδή σε απόσταση 3.162 χιλιομέτρων, με σχετική ταχύτητα 54.000 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Ο ESA δεν ήταν έτοιμος να δώσει περισσότερα στοιχεία όταν ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της δύσκολης μανούβρας με webcast λίγη ώρα αργότερα. Οι πρώτες, ασπρόμαυρες εικόνες που μεταδόθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας προγραμματίζεται να δημοσιοποιηθούν από νωρίς την Κυριακή μέχρι τις επόμενες ημέρες.

Τα οπτικά, υπέρυθρα και φασματοσκοπικά όργανα του σκάφους επρόκειτο να αναλύσουν την επιφάνεια, το «φωτοστέφανο» σκόνης, την εξώσφαιρα, το μαγνητικό πεδίο και τη μάζα του διαστημικού βράχου,

Το Rosetta εκτοξεύτηκε το 2004 και το 2008 επισκέφθηκε τον μικρότερο αστεροειδή 2867 Στάινς.
Κύριος προορισμός της αποστολής είναι ο κομήτης Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, στον οποίο θα φτάσει το Νοέμβριο του 2014 για να τον ακολουθήσει στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο έως το Δεκέμβριο του 2015.

Ο αστεροειδής Λουτεσία παίρνει το όνομά του από την προ-ρωμαϊκή πόλη που βρισκόταν στη θέση του Παρισιού.

ΠΗΓΗ: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231051688

Share on Facebook