Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

"To Iράν απειλεί στα ίσα τους Αμερικανούς"


""Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν τις "συνέπειες" από τη φονική βομβιστική επίθεση των ανταρτών στο νοτιοανατολικό Ιράν", δήλωσε το Σάββατο (17/07) ένας υψηλόβαθμος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με ένα ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Μασούντ Τζαζαγερί δεν εξήγησε τι εννοούσε. Το Ιράν έχει κατηγορήσει την...


Ουάσινγκτον ότι υποστηρίζει την Τζουντολάχ, την οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις της Πέμπτης που σκότωσαν 28 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 306, περιλαμβανομένων και μελών των Φρουρών.

"Η Τζουντολάχ έχει υποστηριχθεί από την Αμερική για τις τρομοκρατικές ενέργειές της στο παρελθόν... Η Αμερική θα πρέπει να περιμένει τις συνέπειες τέτοιων εγκληματικών και βάναυσων μέτρων", δήλωσε ο Τζαζαγερί, αναπληρωτής αρχηγός της κυρίαρχης ιδεολογικής πτέρυγας στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Τζουντολάχ, μια σουνιτική αντάρτικη οργάνωση, δήλωσε πως πυροδότησε τις βόμβες σε ένα σημαντικό σιιτικό τέμενος στην πόλη Ζαχεντάν ως αντίποινα για την εκτέλεση, τον Ιούνιο, από το Ιράν του ηγέτη της Τζουντολάχ Αμπντολμαλέκ Ρίγκι.

Το Ιράν λέει πως η Τζουντολάχ συνδέεται με τη σουνιτική Αλ Κάιντα και έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το Πακιστάν, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποστηρίζουν την Τζουντολάχ, προκεμένου να προκαλέσουν αστάθεια στα νοτιοανατολικά του κυρίως σιιτικού Ιράν.

Και οι τρεις χώρες το αρνούνται και η Τζουντόλαχ αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την Αλ Κάιντα. O Μοχάμαντ Χασάν Ραχιμιάν, απεσταλμένος του ιρανού ανώτατου πνευματικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που ήταν παρών στην κηδεία των θυμάτων, επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στην Ουάσινγκτον, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η Τζουντολάχ, η οποία δηλώνει πως μάχεται για τα δικαιώματα της μειοψηφίας των σουνιτών του Ιράν, ανακοίνωσε πως η επίθεση διενεργήθηκε από συγγενείς του Ρίγκι με στόχο μία συγκέντρωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Οι φονευθέντες τάφηκαν το Σάββατο(17/07) στη διάρκεια τελετής στη Ζαχεντάν, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Απευθείας τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν τα φέρετρα, καλυμμένα με την ιρανική σημαία, να μεταφέρονται με φορτηγά με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν ρυθμικά "Θάνατος στην Αμερική" και να ζητούν την τιμωρία των δραστών.

Το Ιράν συνέλαβε τον Ρίγκι το Φεβρουάριο, τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη από την Τζουντολάχ της ευθύνης για μία βομβιστική επίθεση που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, περιλαμβανομένων και 15 Φρουρών. Ήταν η φονικότερη επίθεση στο Ιράν από τη δεκαετία του 1980.

Η Ζαχεντάν είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουχιστάν στη μεθόριο με το σουνιτικό Πακιστάν. Η πόλη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ασφαλείας με συχνές συγκρούσεις ανάμεσα στην ιρανική αστυνομία και λαθρεμπόρους ναρκωτικών και ληστές.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας, ο Αχμαντρεζά Ραντάν, προειδοποίησε πως το Ιράν έχει δικαίωμα "να καταδιώξει τους στασιαστές μέσα στο πακιστανικό έδαφος... Το Ιράν έχει περιορισμένη υπομονή. Η αστάθεια στο Σιστάν-Μπαλουχιστάν έχει τις ρίζες της στο εξωτερικό όπου υπάρχει έλλειψη θέλησης να αντιμετωπιστούν οι στασιαστές".

Ο Ραντάν, είπε πως 40 άνθρωποι "που ήθελαν να δημιουργήσουν αστάθεια" στη Ζαχεντάν συνελήφθησαν μετά την τελευταία βομβιστική επίθεση. "
http://rokakias.blogspot.com

Share on Facebook