Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, γεννήθηκε στα Κρέσταινα Ολυμπίας στις 8 Ιουνίου 1942. Αρχισε να ασκεί τη δικηγορία το 1975 ως ποινικολόγος και ασχολήθηκε με θέματα ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, δημοκρατικών ελευθεριών και θεσμικού εκσυγχρονισμού. To 1963, πήρε...
...μέρος στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος ως πρόεδρος της ΔΕΣΠΑ (Διοικούσα Επιτροπή Συλλόγων του Πανεπιστημίου της Αθήνας). Την περίοδο 1965-1966, ήταν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ και γραμματέας της νεολαίας της Ενωσης Κέντρου (ΕΔΗΝ).
Το 1967, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, οργανώθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση ''Δημοκρατική Αμυνα'' και εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της. Tον Σεπτέμβριο του 1969, συνελήφθη και καταδικάστηκε από το Εκτακτο Στρατοδικείο σε κάθειρξη 8 ετών. Παρέμεινε έγκλειστος στις φυλακές Αβέρωφ, Κορυδαλλού και Κέρκυρας για τέσσερα χρόνια.
Το 1974, μετά την πτώση της απριλιανής δικτατορίας, διετέλεσε μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Το 1975, διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον καθηγητή Σάκη Καράγιωργα με τον οποίο ήταν συνιδρυτές της ''Σοσιαλιστικής Πορείας'', η οποία συμμετείχε στις εκλογές του 1977 με τη ''Συμμαχία των Αριστερών και Προοδευτικών Δυνάμεων''. Υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ''Σοσιαλιστικής Πορείας''.
Στις εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 συμμετείχε με το ''Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου'', κατέλαβε τη θέση του πρώτου αναπληρωματικού υποψήφιου στην Α' περιφέρεια Αθήνας, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1989 ανακοινώθηκε η συμμετοχή του ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου ορίστηκε μέλος της διευρυμένης (128 μέλη) Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.
Στις 8 Απριλίου 1990, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Στις 7 Μαϊου 1990, η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 8ης Απριλίου, τον εξέλεξε τακτικό κατήγορο στην υπόθεση του ''σκανδάλου Κοσκωτά'' με 155 ψήφους, όμως στις 21 Σεπτεμβρίου, το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου ανεκάλεσε την εκλογή του, έπειτα από ένσταση που υπέβαλλε ο κατηγορούμενος Α. Κουτσόγιωργας. Η ένσταση υποβλήθηκε επειδή δημοσιεύτηκαν στον Τύπο (Ελευθεροτυπία) δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες θεωρείτο βέβαιη η προφυλάκιση του Α. Κουτσόγιωργα. Παρόλο που ο ίδιος διέψευσε τις δηλώσεις, αποδέχθηκε την απόφαση με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από τον βουλευτή του Συνασπισμού Ν. Γαλανό, ο οποίος είχε εκλεγεί αναπληρωματικός κατήγορος.
Στις 30 Ιουνίου 1991, στην Α' Πανελλαδική Συνέλευση του Συνασπισμού, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και στις 8 Ιουλίου, εξελέγη μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού. Στις 28 Ιουνίου 1992, στο Συνέδριο του Συνασπισμού, αρνήθηκε, όπως εξάλλου και οι Γ. Φαράκος και Δ. Ανδρουλάκης, να συμμετάσχει στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.
Στις 19 Δεκεμβρίου 1993, μετά την παραίτηση της Μαρίας Δαμανάκη, εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού σε έκτακτο συνέδριο συγκεντρώνοντας 600 ψήφους έναντι 526 του Α. Αλαβάνου και το Μάρτιο του 1996, στο 2ο Τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού, με 827 ψήφους υπέρ, 332 λευκά ψηφοδέλτια και 102 άκυρα, επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος.
Στις αρχές Ιουλίου 2000, εξελέγη εκ νέου πρόεδρος του Συνασπισμού με αυξημένο ποσοστό 83,8% (912 υπέρ, 163 λευκά και 13 άκυρα ψηφοδέλτια). Το Δεκέμβριο του 2004, στο 4ο Συνέδριο του Συνασπισμού, αποχώρησε από την ηγεσία του κόμματος. Τον ίδιο μήνα τέλεσε τρίτο γάμο με τη δημοσιογράφο Χαρά Φράγκου με την οποία έχει τρεις κόρες.
Με την αποχώρησή του από τον ηγεσία του Συνασπισμού επέστρεψε στη δικηγορία και ασκεί καθήκοντα πολιτικής αγωγής στη δίκη του Επαμεινώνδα Κορκονέα εκπροσωπώντας την οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
www.sport.gr
Share on Facebook