"Δικαστήριο δικαίωσε το YouTube στη «μάχη» για τα πνευματικά δικαιώματα
Η Viacom απαιτούσε ένα δισ. δολάρια για «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας»
Απόφαση-«σταθμό» για τα πνευματικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο εξέδωσε δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, το...
οποίο δικαίωσε το YouTube, στην τριετή διαμάχη του με την εταιρεία Viacom.
Οι δικαστές έκριναν ότι το YouTube δεν μπορεί να γνωρίζει αν τα βίντεο που «ανεβάζουν» οι χρήστες του παραβιάζουν ή όχι το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και, συνεπώς, δεν ευθύνεται γι’ αυτό, ούτε δύναται να διωχθεί.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι δισεκατομμύρια βίντεο (βίντεο κλιπ τραγουδιών, αποσπάσματα από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές κ.λπ.) θα εξακολουθούν να προβάλλονται ελεύθερα από τη δημοφιλέστερη ιστοσελίδα βίντεο στον κόσμο, ακόμη κι αν τα πνευματικά τους δικαιώματα ανήκουν σε τρίτους....Τυχόν απομάκρυνσή τους από το YouTube μπορεί να γίνει μόνον «κατόπιν εορτής», αφού, δηλαδή, η θιγόμενη εταιρεία εντοπίσει τα βίντεο που της ανήκουν και ζητήσει από την ιστοσελίδα να τα «κατεβάσει».
Το Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης απέρριψε τον ισχυρισμό της Viacom (ιδιοκτήτριας, μεταξύ άλλων, του MTV και της Paramount Pictures) ότι το YouTube -ιδιοκτησίας Google- είναι ένοχο για παραβίαση των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η Viacom είχε μηνύσει την Google τον Μάρτιο του 2007 για «μαζική και εκ προθέσεως παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων», κατηγορώντας την ότι αποκομίζει κέρδη διακινώντας «πειρατικό» υλικό.
Στην μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει, υποστήριζε ότι το YouTube φιλοξένησε παρανόμως περισσότερα από 100.000 βίντεο με υλικό που της ανήκε, τα οποία, μάλιστα, παρακολούθησαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες. Ζητούσε δε αποζημίωση ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το YouTube είναι αθώο, διότι καλύπτεται από την «ασυλία» που του παρέχει ο Νόμος περί Ψηφιακών Πνευματικών Δικαιωμάτων (Digital Millennium Copyright Act), ο οποίος ψηφίστηκε το 1998, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.
Ο δικαστής απεφάνθη ότι η Google και το YouTube δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για το γεγονός ότι δεν έχουν μια «γενική γνώση» για τα βίντεο που ενδέχεται να έχουν αναρτηθεί παρανόμως.
Το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται στην παραδοχή ότι είναι πρακτικά αδύνατο για το YouTube να ελέγχει εκ των προτέρων όλα τα βίντεο που αναρτούν οι χρήστες του. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των βίντεο που φιλοξενεί το YouTube είναι «τρομακτικά» υψηλός. Σύμφωνα με την comScore, εταιρεία που μετρά την «κίνηση» στο Διαδίκτυο, 135 εκατομμύρια χρήστες βλέπουν κάθε μήνα 13 δισεκατομμύρια βίντεο στη δημοφιλή ιστοσελίδα.
Πάντως, το δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των θιγόμενων εταιρειών να ζητήσουν εκ των υστέρων την αφαίρεση βίντεο που παραβιάζουν τα πνευματικά τους δικαιώματα.
Σε περίπτωση που το μέσο (εν προκειμένω το YouTube), αρνηθεί να «κατεβάσει» τα βίντεο που έχουν υποδειχθεί ως «παρανόμως χρησιμοποιηθέντα», τότε και μόνο ο θιγόμενος μπορεί να αξιώσει αποζημίωση.
Το δικαστήριο έκρινε, επίσης, ότι η Google λειτούργησε απολύτως σύννομα. Η Viacom εντόπισε το επίμαχο υλικό, ζήτησε από το YouTube να το «κατεβάσει» και εκείνο το έπραξε μέσα σε ένα 24ωρο.
Google: «Νίκη για δισεκατομμύρια πολίτες»
Για «σημαντική νίκη» έκανε λόγο η Google. Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Κεντ Γουόκερ, σημειώνεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου «δεν αποτελεί νίκη μόνο για εμάς, αλλά και για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για να επικοινωνούν και να μοιράζονται εμπειρίες».
»Είμαστε ενθουσιασμένοι με την απόφαση και δεν βλέπουμε την ώρα να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την πολυμορφία των ιδεών και των τρόπων με τους οποίους εκφράζονται δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, που χρησιμοποιούν καθημερινά το YouTube», καταλήγει η ανακοίνωση.
Viacom: «Διαβλητή η απόφαση, κάνουμε έφεση»
Λίγο μετά την έκδοση της απόφασης, η Viacom καταφέρθηκε τόσο εναντίον της Google, όσο και εναντίον του δικαστηρίου.
«Διόρθωσαν το πρόβλημα της οργιώδους πειρατείας στο YouTube μόνον όταν τους μηνύσαμε. Πριν γίνει αυτό, το YouTube και η Google έκλεψαν εκατοντάδες χιλιάδες βίντεο κλιπ από καλλιτέχνες και άλλους δημιουργούς, συμπεριλαμβανομένης της Viacom, χτίζοντας μια κραταιά επιχείρηση, που πωλήθηκε προς δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Μάικλ Φρίκλας, αντιπρόεδρος της Viacom, γνωστοποιώντας ότι η εταιρεία του θα εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου.
Η Viacom χαρακτήρισε την απόφαση «θεμελιωδώς διαβλητή», υποστηρίζοντας ότι «δεν συνάδει με την πολιτική του Κογκρέσου για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, ούτε με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Η.Π.Α.»
Busy Bee"
Share on Facebook