Και νέους κανόνες για τα λαχανικά στις συσκευασμένες σαλάτες
Ο ΟΗΕ όρισε σήμερα ένα ανώτατο όριο ανοχής της παρουσίας μελαμίνης στα προϊόντα διατροφής, δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο με το κινεζικό βρεφικό γάλα που ήταν επιμολυσμένο με μελαμίνη και είχε προκαλέσει το θάνατο πολλών βρεφών στην Κίνα.
Η Επιτροπή Codex Alimentarius, που ...συνήλθε αυτήν την εβδομάδα στη Γενεύη, όρισε το ανώτατο όριο του 1 χιλιοστόγραμμου ανά κιλό στα προϊόντα που προορίζονται για τη διατροφή παιδιών και των 2,5 χιλιοστόγραμμων ανά κιλό για τα λοιπά διατροφικά προϊόντα.
Η επιτροπή αυτή, η οποία δημιουργήθηκε το 1963 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), εκδίδει κανόνες για τη διατροφική ασφάλεια για τους εξαγωγείς, αλλά και τους εισαγωγείς.
Ο ΠΟΥ υπογράμμισε εξάλλου ότι η παρουσία της τοξικής αυτής χημικής ουσίας στα προϊόντα διατροφής θα πρέπει κατά κάθε τρόπο "να μην είναι σκόπιμη".
Στα τέλη του 2008 το σκάνδαλο με το κινεζικό βρεφικό γάλα σε σκόνη που ήταν επιμολυσμένο με μελαμίνη είχε προκαλέσει σάλο στην Κίνα, όπου πολλά βρέφη που είχαν καταναλώσει το γάλα αυτό είχαν πεθάνει, ενώ 300.000 παιδιά είχαν αρρωστήσει.
Μετά τους θανάτους και τη νοσηλεία των παιδιών αυτών οι αρχές προχώρησαν στη Κίνα, αλλά και στο εξωτερικό, σε μια μαζική απόσυρση όλων των κινεζικών προϊόντων που περιείχαν γάλα.
Η επιτροπή αυτή του ΟΗΕ όρισε επίσης νέους κανόνες όσον αφορά τις συσκευασμένες σαλάτες.
Σύμφωνα με την απόφαση που πήρε στη σημερινή της σύνοδο στη Γενεύη, η κοπριά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως λίπασμα για τα μαρούλια και τα άλλα φρέσκα λαχανικά που προορίζονται για έτοιμες, συσκευασμένες σαλάτες, ώστε να αποφεύγονται επικίνδυνες ασθένειες.
Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μολυσμένου νερού στα λαχανικά που προορίζονται για τις συσκευασμένες σαλάτες, καθώς αυτές τρώγονται ωμές και δεν περνούν από τη διαδικασία του ψησίματος, έκρινε επίσης η επιτροπή, ορίζοντας νέες προδιαγραφές.
"Το πρόβλημα ειναι παγκόσμιο", δήλωσε ο Γέργκεν Σλουντ, διευθυντής του τμήματος του ΠΟΥ για την ασφάλεια των τροφίμων και τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα, ο οποίος συνέδεσε τη χρήση κοπριάς με το ξέσπασμα ασθενειών στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.
Η χρήση κοπριάς "είναι κατανοητή σε διάφορα συστήματα παραγωγής, όμως όταν παράγεις φρέσκες σαλάτες που δεν θα περάσουν από τη διαδικασία του ψησίματος υπάρχει πρόβλημα", σημείωσε.
Share on Facebook