Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης


Την άποψη ότι οι αποφάσεις για τη στήριξη της Ελλάδας και της ευρωζώνης δεν θα επιβαρύνουν τον Βέλγο φορολογούμενο υποστηρίζει ο υπουργός oικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεϊντερς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Λιμπρ Μπελζίκ».

Στη συνέντευξη που έχει ...
βασικό τίτλο «Βοηθάμε την Ελλάδα όπως βοηθήσαμε τις τράπεζες», ο Ντ. Ρεϊντερς αναφέρει ότι «κάναμε σε κάθε περίπτωση αυτό που έπρεπε να κάνουμε, δηλαδή όχι απλώς να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά να στηρίξουμε με τρόπο αποτελεσματικό την ευρωζώνη».

Παράλληλα σημειώνει πως «δράσαμε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο βοηθήσαμε τις τράπεζες το 2008, με την έννοια ότι δεν επιχειρήσαμε να σώσουμε τις τράπεζες, αλλά τις καταθέσεις των πολιτών και τη δυνατότητα των τραπεζών να παρέχουν ρευστότητα».

Σύμφωνα με το βέλγο υπουργό οικονομικών, το Βέλγιο θα συνεισφέρει στο νεοσύστατο ευρωπαϊκό μηχανισμό με εγγυήσεις ύψους 15-20 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι η βοήθεια δεν θα έχει τη μορφή δανείων αλλά εγγυήσεων, ένα είδος ασφάλειας.

«Το μήνυμα είναι λοιπόν πολύ ισχυρότερο από το μήνυμα που δίνεται με τη στήριξη της Ελλάδας:πρόκειται για ένα μηχανισμό εγγυήσεων για την ενίσχυση ολόκληρης της ευρωζώνης, που συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας για τα μέλη της», επισημαίνει ο Ντ. Ρεϊντερς, ο οποίος αναφέρει ακόμη ότι «με βάση όσα γνωρίζουμε για τα παραποιημένα στοιχεία και το υπερβολικό έλλειμμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλά πράγματα που πρέπει να κάνει».

Share on Facebook