Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Οριστική απόφαση για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες


ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Την εξίσωση των ηλικιών συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στα 65 τους χρόνια -και όχι στα 61, όπως ίσχυε έως τώρα- αρχής γενομένης από το 2012, αποφάσισε η κυβέρνηση, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο μέγαρο «Παλάτσο Κίτζι» της Ρώμης.

Η απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ύστερα από έντονες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που...

αρνήθηκε να δώσει παράταση για την έναρξη εφαρμογής της εξίσωσης των ορίων ηλικίας το 2015, την οποία και είχε ζητήσει ο Ιταλός υπουργός Εργασίας, Μαουρίτσιο Σακκόνι.

Υπολογίζεται ότι από το 2012 έως και το 2019, το ιταλικό δημόσιο, με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, θα εξοικονομήσει 1.4 τρισ. ευρώ. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, ύστερα από πρόταση της υπουργού Ισότητας, Μάρα Καρφάνια, δεσμεύθηκε να επενδύσει μεγάλο μέρος του ποσού σε νέες, στοχευμένες πολιτικές, υπέρ των γυναικών και για τη στήριξη της οικογένειας.

Εξάλλου, κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο αποφασίσθηκε και η θέσπιση πλαφόν στις αποδοχές των μάνατζερ και των ανωτέρων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, οι οποίες πλέον «δεν θα ξεπερνούν τα 311.000 ευρώ (μικτές απολαβές) ετησίως. Το ποσό αντιστοιχεί στον ετήσιο μισθό του πρώτου προέδρου του Αρείου Πάγου της Ρώμης». Ωστόσο, από την απόφαση αυτή εξαιρούνται τα στελέχη της Τράπεζας της Ιταλίας και οι υπεύθυνοι των κρατικών αρχών για την Προστασία της Ιδιωτικής Ζωής και του Ελεύθερου Ανταγωνισμού της Αγοράς. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν αφορά τους επαγγελματίες, οι οποίοι θα συνεργάζονται περιστασιακά με το ιταλικό δημόσιο.
Share on Facebook