Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

"Καταδύσεις Στην Αλόννησο"


"Γράφω για να διαμαρτυρηθώ για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Αλόννησο σχετικά με τις καταδύσεις.
Το 2006 άλλαξε ο καταδυτικός νόμος στην Ελλάδα και επιτέλους επιτράπηκαν οι καταδύσεις σε όλη την επικράτεια εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους.
Εδώ αρχίζει και η περιπέτεια της κατάδυσης στην Αλόννησο. Με την εφαρμογή του νόμου για τις καταδύσεις στην Αλόννησο αντί να ισχύσει ότι και στην υπόλοιπη Ελλάδα αντιθέτως απαγορεύτηκαν οι καταδύσεις σε όλη το νησί και γενικότερα σε όλο το θαλάσσιο πάρκο...
Κατά ένα περίεργο λόγο χαρακτηρίστηκε όλο το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – Β. Σποράδων ώς αρχαιολογική περιοχή.
Αποτέλεσμα είναι να απαγορεύονται οι καταδύσεις , το ψαροντούφεκο και γενικότερα κάθε δραστηριότητα με μάσκα και αναπνευστήρα.
Προφανώς πρόκειται για παρερμηνεία του νόμου με αποτελέσματα όμως μεγάλες ζημίες λόγο υποβάθμισης του τουρισμού του νησιού.
Ενώ γειτονικές μας χώρες εκμεταλλεύονται τους βυθούς , που μοιραζόμαστε και αναδεικνύουν τα αρχαία ναυάγια των προγόνων μας σαν δικά τους εμείς ποινικοποιούμε την κατάδυση και επιπλέον δεν αφήνουμε να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να φέρουμε συνάλλαγμα στην χώρα μας. Λες και δεν λεηλατήθηκαν αρκετά ο ενάλιος πλούτος μας από την εγκατάλειψη όλα αυτά τα χρόνια και τώρα θα τα προστατεύσουμε αφήνοντάς τα πάλι στην αφάνεια, προσβάσιμα στον κάθε έναν λόγο της απουσίας ελέγχων.
Αν βέβαια είναι η περιοχή αρχαιολογική και απαγορεύονται οι καταδύσεις και οι δραστηριότητες με μάσκα, τότε αναρωτιέμαι, επιτρέπεται το κολύμπι, το μόνιμο αγκυροβόλιο, οι πάσης φύσεως εργασίες στη θάλασσα;; Με το σκεπτικό αυτό ή θα πρέπει να ξηλώσουμε και το λιμάνι μας ακόμα, γιατί είναι μέσα σε αρχαιολογική περιοχή , ή αλλιώς θα πρέπει να επιτρέπονται και οι θαλάσσιες δραστηριότητες.

Η Αλόννησος σαν θαλάσσιο πάρκο θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέρος που θα απελευθερώνονταν οι καταδύσεις και όχι να απαγορεύονται δια ροπάλου.
Η Ιταλία έχει ήδη ένα υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο και εκμεταλλεύεται την ιστορία της. Εμείς ούτε κουβέντα.
Οι Κροάτες βυθίζουν αντίγραφα αρχαίων σκαφών με αμφορείς και τους δείχνουν για αρχαίους . Εμείς ούτε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε.

Επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Αν θέλουμε ανάπτυξη ας δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις. Αφού δεν μπορούμε να είμαστε πρωτοπόροι ,ακόμα και σε τομείς όπως ο τουρισμός ,τουλάχιστον ας γίνουμε αντιγραφείς επιτυχημένων ιδεών"


Ένας αγανακτισμένος δύτης





Share on Facebook