Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Διαβάστε τι λέει ένας γιατρός για μια φαρμακευτική


"Με μεγάλη μου λύπη διάβασα το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας LEO της 31-5-10 με θέμα το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων και στο οποίο αναφέρετε ότι θα αποσύρετε τα περισσότερα από τα φάρμακά σας εφόσον δεν ικανοποιηθεί η απαίτησή σας να μη μειωθούν οι τιμές των προϊόντων σας.

Στη δύσκολη φάση που περνά η πατρίδα μας, ήταν λίαν ενοχλητικό για μένα να διαβάσω ότι μια τόσο σοβαρή και υπεύθυνη εταιρεία όπως η LEO, θα...


αποσύρει τα φάρμακά της από την ελληνική αγορά, εφόσον δεν ακυρωθεί το νέο Δελτίο Τιμών που καθορίζει χαμηλότερες τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων σας.

Σας γράφει ένας ιατρός που ξέρετε ότι από το 1989 στέκεται πλάϊ σας, συνταγογραφεί τα φάρμακά σας (που είναι πράγματι αξιόλογα) και που μέχρι τώρα οι μεταξύ μας σχέσεις ήσαν άψογες. Αυτά διευκρινιστικά, για να μη μου αποδοθούν οποιαδήποτε άλλα κίνητρα πλην του ενός και μοναδικού, που είναι η αγάπη για την πατρίδα μου και η αγωνία για την τύχη της.

Θεωρώ ότι τα περισσότερα φάρμακα (όχι μόνο τα δικά σας) είναι υπερτιμημένα. Ας δούμε ενδεικτικά ένα δικό σας φάρμακο για την ψωρίαση, νόσημα που ταλανίζει το 2-3% του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η αλοιφή Dovobet λοιπόν κόστιζε χονδρική 43,43€ και μειώθηκε στα 33,44€. Κάνοντας και μια χρήσιμη αναγωγή σε δραχμές, βλέπουμε ότι κόστιζε 14.800δρχ και πήγε στις 11.400δρχ. Ένα σωληνάριο με 60 γρ αλοιφής κόστιζε δηλ. 15.000 δρχ χονδρική και 21.777δρχ (63,91€) λιανική!! Πάνω από 1 ευρώ το γραμμάριο!

Ας παραβλέψω την πάγια πολιτική πολλών εταιρειών του χώρου (και της δικιά σας) να αποσύρουν «φθηνά» φάρμακα και να εισάγουν «νέα», φυσικά ακριβότερα, με δυσβάσταχτο κόστος για τα Ταμεία και τον λαό.

Επειδή λοιπόν σαν Ελληνας επιστήμονας αλλά και σαν ενεργός απλός πολίτης, νοιώθω ότι "εκβιάζομαι" από τις ενέργειές σας αυτές και επειδή σαν δερματολόγος μπορώ να αντικαταστήσω τα φάρμακά σας με άλλα χωρίς να θέσω σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών μου, σας δηλώνω ότι από σήμερα, ΣΤΑΜΑΤΩ την συνταγογράφηση των 2 ακριβών φαρμάκων σας (Dovobet και Xamiol), μέχρις ότου να ενημερωθώ για την τελική έκβαση της υπόθεσής σας.

Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος και ότι τελικά θα υπάρξει συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ελληνικού Κράτους, με μόνο γνώμονα το όφελος των Ελλήνων ασθενών όπως κι εσείς αναφέρετε στο τέλος του εγγράφου σας.

Παρακαλώ να κοινοποιήσετε την επιστολή μου στα κεντρικά της Δανίας".

Με τιμή
Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

http://tiresias-press.blogspot.com

Share on Facebook