Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Μια συζήτηση μεταξύ φίλων για τους "εκ μητρογονίας πρόσφυγες" στην Κύπρο


"Αγαπητό troktiko,

σου γράφω για το θέμα που διάβασα πριν λίγο στο blog με την αναγνώριση ή μη από την Κυπριακή κυβέρνηση των εκ μητρογονίας προσφύγων γιατί...
έτυχε και είχαμε αυτή τη συζήτηση αυτές τις μέρες με την παρέα μου εδώ στην Κύπρο και άκουσα πολλές απόψεις. Το θέμα όπως έχει στην Κύπρο,στην απλή μορφή του, είναι ότι: Αν το παιδί έχει και τους 2 γονείς πρόσφυγες τότε θεωρείται πρόσφυγας, αν είναι μόνο ο πατέρας του πρόσφυγας πάλι ισχύει το ίδιο, αν είναι όμως μόνο η μητέρα πρόσφυγας τότε το παιδί δεν θεωρείται πρόσφυγας.
Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο οι πρόσφυγες μένουν σε διαμερίσματα ή σπίτια που τους έχει παραχωρήσει (σε ορισμένες περιπτώσεις και με τίτλο ιδιοκτησίας) η κυβέρνηση και τα παιδιά των προσφύγων δικαιούνται κάποιο βοήθημα σε περίπτωση που αρραβωνιαστούν/"δώσουν λόγο" ή παντρευτούν το οποίο βοήθημα είναι είτε με την μορφή χρημάτων (αν δεν κάνω λάθος περίπου στα 40-50.000 ευρώ) είτε με την παραχώρηση κάποιου οικόπεδου για να χτίσουν. Όποτε σε περίπτωση που αναγνωριστούν οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες αυτόματα σημαίνει ότι επιβαρύνεται (αν και δεν μου αρέσει αυτή η λέξη σε θέματα ευαίσθητα όπως αυτά των προσφύγων.) το κράτος με ένα αρκετά μεγάλο ποσό σε μια εποχή που θα πρέπει οι κινήσεις των κυβερνήσεων όλων των χωρών να είναι πιο προσεκτικές λόγω της περιβόητης οικονομικής κρίσης.
Οι απόψεις που άκουσα στις συζητήσεις που έκανα αυτές τις μέρες ποικίλλουν.
- Μερικοί είπαν: "Για πόσο πλέον θα συνεχίζεται αυτό το πράγμα με τα προσφυγικά δικαιώματα. Εντάξει βοηθήσανε τους γονείς που ήταν πρόσφυγες και χάσανε τις περιουσίες τους και ξεριζωθήκανε από τον τόπο τους. Βοηθήσανε λιγάκι και τα παιδιά να κάνουνε ένα ξεκίνημα. Τώρα θέλουνε και να βοηθήσουνε και τα παιδιά των παιδιών τους; Μέχρι πόσο θα συνεχιστεί; Περάσανε τόσα χρόνια από την εισβολή είχανε και είχανε/έχουνε την ευκαιρία να καλυτερέψουνε την ζωή τους. Εμάς ποιός μας βοηθάει;".
- Υπήρχε και η άλλη πλευρά που λέγανε:"Ας κόψουνε από άλλες σπατάλες που κάνουνε για να βοηθήσουνε τους πρόσφυγες. Είναι ρατσιστικό και αντιδημοκρατικό αυτό που συμβαίνει! Λεφτά υπάρχουν! (που έλεγε και ο Παπανδρέου)"
- Ορισμένοι τρίτοι είπανε: "Αν θέλουνε να το πάνε δημοκρατικά τότε γιατί θα πρέπει να έχουν την ίδια βοήθεια τα παιδιά των οποίων ο ένας γονέας είναι πρόσφυγας με τα παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς είναι πρόσφυγες; Λογικά αυτοί που έχουνε και τους 2 γονείς πρόσφυγες θα πρέπει να παίρνουνε διπλή βοήθεια επειδή χάσανε τα πάντα με την εισβολή!"
- Για τέλος μια τέταρτη πλευρά είπε: "Είναι άδικο γενικά το όλο θέμα, γιατί ορισμένοι που είχανε πριν την εισβολή των Τούρκων μεγάλες ή μικρές περιουσίες στα κατεχόμενα εδάφη, τώρα τους δωσανε ένα σπίτι να μένουνε ακριβώς το ίδιο δηλαδή με ορισμένους που δεν είχανε καθόλου περιουσία και βρέθηκαν ξαφνικά με δικό τους σπίτι."

Σαν συζήτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και επικοδομητική και χωρίς να χρειάζεται να ψάξουμε να βρούμε ποιό είναι το σωστό συμπέρασμα. Αν αναλύσει κάποιος όλες τις απόψεις τότε η αλήθεια, όπως και σε όλα πράγματα, βρίσκεται πάντα κάπου στην μέση.

Μια εισβολή, ένας πόλεμος πάντα αδικεί κάποιους αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σαν κυβέρνηση και σαν κοινωνία γίνεται να παραμελήσεις μια ομάδα ανθρώπων που είχανε την ατυχία λόγω ακραίων καταστάσεων πολέμου να ξεριζωθούνε από τα σπίτια τους, όπως επίσης αν το πάρεις και από την λιγότερο συναισθηματική και πιο ψυχρή πλευρά του θέματος δεν γίνεται μετά από τόσα χρόνια να δίνεις οικονομικά βοηθήματα σε ανθρώπους επειδή είναι πρόσφυγες την στιγμή που υπάρχουνε ανθρώποι μη πρόσφυγες σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από αυτούς, ή την στιγμή που φωνάζουνε - δικαίως ή αδίκως- όλες οι κυβερνήσεις ότι υπάρχει κρίση και οποιαδήποτε οικονομικό "άνοιγμα" είναι σχεδόν απαγορευτικό.

Ολα είναι θέμα "ισορροπίας"...

Ευχαριστώ πολύ και καλό καλοκαίρι να έχουμε όλοι!!"
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Share on Facebook