Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Έκτακτη συνάντηση συμμαχίας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ στη Μόσχα


Για τον τερματισμό της βίας στο Κιργιστάν

Εκτάκτως συναντάται σήμερα στη Μόσχα μια συμμαχία των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ υπό την ηγεσία της Ρωσίας για να συζητήσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να δοθεί τέλος στα αιματηρά επεισόδια βίας στο Κιργιστάν, όπου έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους 118 άνθρωποι, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

"Θα συζητηθούν ...

συλλογικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Κιργιστάν, την πρόληψη των συγκρούσεων μεταξύ των εθνοτήτων, την αποκατάσταση της τάξης και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών", δήλωσε υπεύθυνος της συμμαχίας αυτής, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Την έκτακτη σύνοδο των γραμματέων της Οργάνωσης της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ODKB), τη στρατιωτική αυτή συμμαχία της οποίας το Κιργιστάν είναι μέλος, συγκάλεσε ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προσέθεσε η ίδια πηγή.

Παράλληλα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε σήμερα ότι εκπροσωπείται στο Κιργιστάν από δύο ειδικούς απεσταλμένους.

"Έχουμε εκεί δύο ειδικούς απεσταλμένους και έχουν αρχίσει τις διαβουλεύσεις με άλλες διεθνείς οργανώσεις", δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Βιρζινί Κουλουντόν.

Παράλληλα η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει δύο αεροσκάφη για τον επαναπατρισμο των πολιτών της που βρίσκονται στο Κιργιστάν.

"Οι αρχές του Κιργιστάν έλαβαν ορισμένα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών μας, αλλά θα στείλουμε δύο αεροσκάφη σήμερα (Δευτέρα) για την απομάκρυνση των πολιτών μας από το Τζαλαλαμπάντ και το Ος" στο νότιο Κιργιστάν, σημείωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία προσέθεσε ότι η πρεσβεία της Τουρκίας στο Μπισκέκ θα παραμείνει ανοιχτή.Share on Facebook