Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

"Δεν έγινε ... λάθος στην οριοθέτηση"


"Στην οριοθέτηση της λίμνης, με την χάραξη της λεγόμενης «κόκκινης γραμμής», στην περιοχή των Λογγάδων, που προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις κατοίκων- ιδιοκτητών οι οποίοι χάνουν εκτάσεις, δεν έγινε κανένα λάθος. Δεν ισχύει αυτό που υποστηρίζουν κάτοικοι και ασπάστηκε και ο νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος, παρόλο που γνωρίζει άριστα τα της λίμνης, μίλησε για...λάθος, αυθαίρετη και αναιτιολόγητη χάραξη.Η επίκληση του υψομέτρου των 369,54 μέτρων της λίμνης σε συνδυασμό με τον υπερχειλιστή στη «μάνα» στο Πέραμα, έγινε...

χωρίς να ληφθεί υπόψη μια σημαντική παράμετρος. Το νερό φεύγει προς την τάφρο Λαψίστας και τον Καλαμά όχι μόνον όταν φτάνει στο ανώτατο όριο η στάθμη της λίμνης, αλλά και σε μικρότερο ύψος. Επομένως το επιχείρημα που και ο νομάρχης επικαλέστηκε, ότι τώρα υπερχειλίζει η λίμνη και άρα η γραμμή στους Λογγάδες χαράχτηκε σε υψηλότερο σημείο, μακριά από το νερό, περικλείοντας υπέρ της λίμνης εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων που δεν πλημμυρίζουν, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το θυρόφραγμα κάνει τη διαφορά...
Η επιτροπή οριοθέτησης, που εισηγήθηκε ομόφωνα και υπέγραψε η ΓΓΠΗ Δήμητρα Γεωργακοπούλου το σχετικό πρακτικό, απλά εφάρμοσε τη μελέτη και έλαβε υπόψη το υψόμετρο των 369,54 μέτρων και τίποτε παραπάνω, όπως εξηγεί το μέλος της επιτροπής, ο Μηχανικός, Αγρονόμος Τοπογράφος της Κτηματικής Υπηρεσίας Τάσσος Τσολακίδης. Η εξήγηση είναι σχετικά απλή.Στο θυρόφραγμα στο Πέραμα, η σιδερένια πόρτα, η οποία βρίσκεται στο ανώτατο ύψος των 369,54 μέτρων, είναι ψηλότερη κατά 70-80 εκατοστά σε σχέση με τα πλαϊνά τσιμεντένια στηρίγματα της. Το νερό φεύγει από το πλάι και πολλοί θεωρούν ότι η υπερχείλιση γίνεται όταν φτάνει το νερό στο ανώτατο ύψος, όμως δεν συμβαίνει αυτό. Η υπερχείλιση γίνεται και στα 369 μέτρα περίπου και άρα δεν μπορεί να εκληφθεί ως μέτρο σύγκρισης η υπερχείλιση με το που θα χαραχθεί η «κόκκινη γραμμή» η οποία αποτελεί το όριο της λίμνης ως προς το που μπορεί να φτάσει το νερό. Πλήρη κάλυψη μπορεί να έχει η λίμνη το χειμώνα και όχι τώρα.Αυτή η διαφορά που δεν είναι γνωστή σε πολλούς και οδήγησε σε λανθασμένες εκτιμήσεις.

Υπάρχει ΦΕΚ και δύσκολα αλλάζει
Οι κάτοικοι που χάνουν μεγάλες εκτάσεις στο μέτωπο της λίμνης, καλλιεργήσιμες οι περισσότερες, σαφώς και έχουν το δίκιο τους, όμως η οριοθέτηση που για χρόνια ήταν ζητούμενο, αυτά προβλέπει. Το θέμα δεν προσφέρεται για κανενός είδους εκμετάλλευση και παρόλο που κάτοικοι, ιδίως ηλικιωμένοι έκαναν...έφοδο στα γραφεία της Κτηματικής Υπηρεσίας την περασμένη εβδομάδα, δεν θα βρουν εκεί το δίκιο τους. Η διαδικασία προβλέπει ότι για να ανακληθεί η απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, απαιτείται να προσφύγουν δικαστικά και να υποστηρίξουν ότι έγινε τεχνικό λάθος ή να παραδεχτεί η επιτροπή ότι τεχνικά αστόχησε, κάτι που δεν συμβαίνει. Πέρα από τα δικαστικό αγώνα σε αυτό το επίπεδο, υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον ο δήμος διαθέτει εκτάσεις να προχωρήσει σε ανταλλαγή, όπως γίνεται (παρά τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν) για την περιοχή του αναχώματος Αμφιθέας. Η άλλη λύση αφορά την προσφυγή στη δικαιοσύνη με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες διαθέτουν τίτλους κυριότητας και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τις εκτάσεις που χάνουν υπέρ της λίμνης. Το γεγονός ότι οι εκτάσεις αυτές δεν πλημμυρίζουν συχνά και άρα μπορούν να αξιοποιηθούν τους θερινούς μήνες, μπορεί να αποτελέσει μια μεσοβέζικη λύση, δηλαδή να καλλιεργούνται μόνο με την ανοχή του κράτους και των υπηρεσιών και να μην μπορούν οι ιδιοκτήτες να τις μεταβιβάσουν ή να οικοδομήσουν ο,τιδήποτε. Αυτό ως μεταβατική λύση, αφού οριστική μόνο δια της ανταλλαγής ή της αποζημίωσης μπορεί να βρεθεί.

Το φθινόπωρο ολοκληρώνεται η οριοθέτηση
Τέσσερα χρόνια μετά την παράδοση της μελέτης οριοθέτησης από την Περιφέρεια στην Κτηματική Υπηρεσία για να εφαρμοστεί, θα λάβει τέλος η διαδικασία, αφού εκτιμάται ότι το φθινόπωρο θα κλείσει ο κύκλος των 23 χιλιομέτρων περιμετρικά της Παμβώτιδας με κάποια κενά βέβαια στον αστικό ιστό της πόλης που έμειναν εκτός μελέτης. Απομένει να συνταχθεί και υπογραφεί το πρακτικό για το τμήμα από Άγιο Νικόλαο Κοπάνων μέχρι και την Αμφιθέα. Άσχετα με τα προβλήματα που ανέκυψαν με την ανταλλαγή εκτάσεων επί του αναχώματος με οικόπεδα που παραχωρούνται στους ιδιοκτήτες από το δήμο Περάματος. Υπάρχει δικαστική εμπλοκή με προσφυγές για το ποια οικόπεδα δόθηκαν σε ποιους, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την ολοκλήρωση της οριοθέτησης αφού το ανάχωμα αποτελεί τμήμα εντός της «κόκκινης γραμμής» της λίμνης. Πέρα από αυτό η...πραγματική εφαρμογή της οριοθέτησης με απαλλοτριώσεις και όχι μόνο και η εφαρμογή και του ορίου της λεγόμενης «κίτρινης γραμμής» που καθορίζει την παρόχθια ζώνη, εκεί που οι εκτάσεις είναι κοινόχρηστες και δημόσιες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και το μικρότερο πλάτος της είναι στα 50 μέτρα, ( το οποίο δεν τηρήθηκε παντού, όχι με ευθύνη της επιτροπής, αλλά του τέως ΓΓΠΗ), έχει πολύ δρόμο...

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ"

Share on Facebook