Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Ουγκάντα-ΟΗΕ Τα κράτη-μέλη του ΔΠΔ κατέληξαν σε συμβιβασμό


Τα κράτη-μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία καλύπτοντας εν μέρει τις διαφορές τους όσον αφορά τον τρόπο...
με τον οποίο μπορεί να ξεκινήσει η διερεύνηση φερόμενων εγκλημάτων κρατικής επιθετικότητας.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα έχει τον πρωταρχικό ρόλο προκειμένου να ξεκινήσει μία έρευνα, αλλά πως και το ίδιο το ΔΠΔ, καθώς και μεμονωμένα κράτη-μέλη μπορούν επίσης να ξεκινήσουν έρευνες.

Η συμφωνία προστατεύει μη μέλη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία, από το να γίνουν αντικείμενο έρευνας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης έναν όρο που καθυστερεί την έναρξη της ισχύος της έως ότου τα κράτη-μέλη του ΔΠΔ δώσουν την επίσημη έγκρισή τους τον Ιανουάριο του 2017.

Η αντιπροσωπεία της Ιαπωνίας επέκρινε σφόδρα το ψήφισμα λέγοντας πως έχει αμφιβολίες για τη νομιμότητά του.

Πολλοί άλλοι αντιπρόσωποι είπαν πως η συμφωνία επιτεύχθηκε μόνο επειδή ορισμένες χώρες ήταν έτοιμες να αφήσουν να περάσουν κάποια δύσκολα σημεία.

"Είναι ένας συμβιβασμός και ο κόσμος χρειάζεται να κάνει συμβιβασμούς, είναι μια συμφωνία και θα έπρεπε να είμαστε χαρούμενοι με αυτή", είπε ένας αντιπρόσωπος πριν από την υιοθέτησή της.

Το θέμα έχει προκαλέσει βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των κρατών για το ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τα μικρότερα κράτη, τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής είναι επιφυλακτικά για την παραχώρηση εξουσίας σε ένα παγκόσμιο σώμα που κυριαρχείται από πέντε μόνιμα μέλη - Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία.


Share on Facebook