"Την (κακή) αρχή έκαναν Γερμανοί οικονομολόγοι, οι οποίοι πρότειναν στην Ελλάδα να πουλήσει νησιά της προκειμένου να καλύψει τα μεγάλα ανοίγματα στο χρέος και το έλλειμμα της. Και τώρα, τη σκυτάλη παίρνει ένας Αμερικανός καθηγητής, ο οποίος με άρθρο του, που δημοσιεύεται στη σημερινή Herald Tribune προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση, αντί να πουλήσει, να...
νοικιάσει γη.
Συγκεκριμένα, σε άρθρο του στην International Herald Tribune (διεθνή έκδοση των New York Times), ο γνωστός καθηγητής αναφέρει ότι είναι κοινή πρακτική κρατών να δανείζουν έναντι οφέλους (χρησιμοποιεί τον όρο lease) περιοχές της επικράτειάς τους σε άλλα κράτη. Και συνήθως αυτή η πρακτική αποδεικνύεται επωφελής και για τους δύο
εμπλεκόμενους: ο ένας κατοχυρώνει τη χρήση επιπλέον εδαφικού χώρου, ενώ ο άλλος επωφελείται οικονομικά, πολιτικά ή με κάποιον άλλο τρόπο.
Συνήθως, και με πολύ λίγες εξαιρέσεις, η ενοικίαση επιβάλλεται κατ΄ εντολή του ενοικιαστή, δηλαδή του κράτους που αναζητά το όφελος από τη χρήση του επιπλέον εδαφικού χώρου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η τακτική του leasing περιοχών δεν μπορεί να προωθηθεί από τη χώρα που βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία. «Η ασθενής οικονομικά Ελλάδα θα έπραττε σωστά να αρχίσει να σκέφτεται αυτή την εκδοχή ως εναλλακτική σε νέα μέτρα λιτότητας που προκαλούν κοινωνική αναταραχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στράους παραθέτει σχετικά παραδείγματα προκειμένου να υποστηρίξει την πρότασή του, όπως αυτό της Ουκρανικής ναυτικής βάσης της Σεβαστούπολης, η οποία μισθώνεται στο Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, με αντάλλαγμα το ποσό των τριάντα δισεκατομμυρίων ευρώ, της Αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο στην Κούβα, της Διώρυγας του Παναμά και του Χονγκ Κονγκ. «Υπάρχουν πολλές χώρες που θα έβλεπαν θετικά την ενοικίαση περιοχών στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και άλλα κράτη της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα», σημειώνει ο Στράους, στο άρθρο του με τίτλο «Ένας τρόπος για να σωθεί η Ελλάδα».
Επίσης, ο κ. Στράους θεωρεί επιτυχημένη την τακτική του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου που επιβλήθηκε στην Ελλάδα το 1897, όταν οι ξένοι δανειστές της συνέλεγαν απευθείας τους δασμούς και τους φόρους από το λιμάνι του Πειραιά και τα κρατικά μονοπώλια, ώστε να αποπληρωθούν τα τοκοχρεολύσια που τους χρωστούσε η χώρα.
voria.gr"
Share on Facebook