Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

"Στην...αντεπίθεση ο Σταύρος Καλογιάννης για ΚΥΑ Λίμνης, Ρυθμιστικό και οριοθέτηση"


"Στην...αντεπίθεση πέρασε χθες ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης, με αφορμή την έμμεση κριτική σε βάρος του για το θέμα του Ρυθμιστικού και κυρίως της ΚΥΑ για τη λίμνη και την καθυστέρηση έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, από τον Γ΄ αντιπρόεδρο της βουλής Βαγγέλη Αργύρη, ενώ επανέρχεται και στο θέμα που προέκυψε με την οριοθέτηση, εμμένοντας στην ΚΥΑ που κατέπεσε από το 2007 και αναφέρεται στην απόφαση για Λογγάδες.Χθες...

δεν έγινε η αυτοψία και η νέα σύσκεψη στην Περιφέρεια, αλλά συντηρείται στην επικαιρότητα το θέμα με τις δηλώσεις και απαντήσεις των κ.κ Αργύρη και Καλογιάννη.

Έπρεπε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα
Σε ότι αφορά την ΚΥΑ με την οποία το 2003 χαρακτηρίστηκε η ευρύτερη περιοχή της Παμβώτιδας ως περιοχή οικοανάπτυξης, ο κ. Καλογιάννης υποστηρίζει ότι παρά το γεγονός ότι ο θεμελιώδης νόμος για το περιβάλλον (1650/1986) προέβλεπε ότι απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, αυτό έγινε με Κοινή Υπουργική Απόφαση και μοιραία ακυρώθηκε το 2007 από το ΣτΕ, κατόπιν προσφυγής και ζητήθηκε να χαρακτηριστεί η λίμνη ως προστατευόμενη περιοχή με Προεδρικό Διάταγμα.Αυτό ως απάντηση στον κ. Αργύρη ο οποίος στη δήλωση του ανέφερε ότι κατέπεσε για τυπικούς λόγους η ΚΥΑ στο ΣτΕ.Για την έμμεση κριτική ότι από το 2007 μέχρι την αλλαγή της κυβέρνησης δεν εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα ο κ. Καλογιάννης επικαλείται το Ρυθμιστικό και την πάγια θέση του ότι έπρεπε να προηγηθεί η θεσμοθέτηση του και να ακολουθήσει η έκδοση του Π.Δ για τη λίμνη. Και τα δυο όμως, να σημειώσουμε, δεν προχώρησαν κι αυτή είναι η ουσία.

Δεν υπήρχαν αδιευκρίνιστες προτάσεις
Ο βουλευτής της Ν.Δ σημειώνει τα ακόλουθα για το Ρυθμιστικό και το Π.Δ για τη λίμνη:«Ως ΥΠΕΧΩΔΕ, από το 2008, ξεκινήσαμε την προεργασία για την κατάρτιση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για την προστασία της Παμβώτιδας. Ήδη όμως ευρισκόταν υπό εκπόνηση το Π.Δ. του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων.Τονίζω ότι η προστασία και ανάδειξη του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας αποτελεί έναν από τους διακεκριμένους στόχους του Ρυθμιστικού Σχεδίου, το οποίο με σκληρή δουλειά είχαμε ετοιμάσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ.Η εξειδίκευση των κατευθύνσεων και των στόχων του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων θα γίνει από τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού, δηλαδή τα ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ των δήμων του λεκανοπεδίου και το ειδικό Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης Παμβώτιδας.Για το λόγο αυτό ως ΥΠΕΧΩΔΕ προωθούσαμε πρώτα τη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου και εν συνεχεία, με βάση τις κατευθύνσεις του, τη θεσμοθέτηση της Παμβώτιδας ως περιοχή οικοανάπτυξης».Ο κ. Καλογιάννης επικαλείται συνεχείς συσκέψεις και ενημέρωση από τον ίδιο φορέων και βουλευτών για την πορεία του Ρυθμιστικού και απαντώντας στα περί αδιευκρίνιστων προτάσεων του Ρυθμιστικού, υποστηρίζει:«Προκαλεί ερωτηματικά η αναφορά του κ. Αργύρη σε δήθεν «αδιευκρίνιστες προτάσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου σχετικά με τη λίμνη». Έχει και τις δύο Φάσεις του Ρυθμιστικού, από διετίας, στα χέρια του, ας τις μελετήσει.Επισημαίνω ότι ουδείς Φορέας έθεσε, κατά τη διαβούλευση, θέμα δήθεν «αδιευκρίνιστων προτάσεων». Όλες οι ρυθμίσεις ήταν σαφείς, ξεκάθαρες, διαφανείς».

Στάσιμα, Ρυθμιστικό και Π.Δ για λίμνη
Ο κ. Καλογιάννης βρίσκει την ευκαιρία να ασκήσει με τη σειρά του κριτική στην σημερινή κυβέρνηση για την στασιμότητα που υπάρχει και στα δυο ζητήματα και να παροτρύνει τον κ. Αργύρη να αναζητήσει ενημέρωση από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.«Δυστυχώς όμως επί εννέα μήνες, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που τόσο κόπτεται -στα λόγια- για «πράσινη ανάπτυξη», όχι μόνον δεν προχώρησε ούτε βήμα το Ρυθμιστικό, η αναγκαιότητα του οποίου εν όψει του «Καλλικράτη» είναι προφανέστατη, αλλά και για το Π.Δ της Παμβώτιδας έστειλε, προ τετραμήνου, για διαβούλευση χάρτες που δεν είχαν συνταχθεί υπό κλίμακα, δεν είχαν συντεταγμένες και ήταν σχεδιασμένοι στο χέρι!!Μετά τις αντιδράσεις μας, το ΥΠΕΚΑ αναγκάστηκε να πάρει πίσω και αυτό το σχέδιο Π.Δ, του οποίου, έκτοτε, αγνοείται η τύχη.Εάν πράγματι θέλει ο κ. Αργύρης να βοηθήσει, ας απευθυνθεί στην κ. Μπιρμπίλη να ενημερωθεί, τόσο για το Ρυθμιστικό όσο και για το σχέδιο Π.Δ της λίμνης, ώστε να μην ανησυχούν οι συμπολίτες μας του λεκανοπεδίου. Διότι, ως αντιπρόεδρος της Βουλής, γνωρίζει ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ούτε απαντά στις σχετικές Ερωτήσεις μου, ούτε ήρθε στη Βουλή να συζητήσει το Ρυθμιστικό Σχέδιο».

Επιμένει για την ΚΥΑ στην οριοθέτηση
Χωρίς να εξηγεί αν και σε αποφάσεις που υπέγραφε ο πρώην ΓΓΠΗ Δημήτρης Πανοζάχος (που είναι και οι περισσότερες) για την οριοθέτηση, αναφέρονταν η ΚΥΑ για τη λίμνη που από το 2007 ακυρώθηκε, ο κ. Καλογιάννης επιμένει να την επικαλείται: «Όσον αφορά το ζήτημα της οριοθέτησης της λίμνης επισημαίνω και πάλι ότι οι σχετικές διαδικασίες προχώρησαν ερήμην των πολιτών, ενώ πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα γιατί στο ΦΕΚ 59 Δ΄/11.02.2010 οριοθέτησης στην περιοχή Καστρίτσα - Λογγάδες αναφέρεται ότι ελήφθη υπ' όψιν η υπ' αρ. 22943/2003 ΚΥΑ χαρακτηρισμού Παμβώτιδας ως περιοχής οικοανάπτυξης, η οποία όπως προανέφερα έχει ακυρωθεί προ τριετίας!».Ποια σημασία έχει η ΚΥΑ για την οριοθέτηση δεν εξηγεί ο βουλευτής, όταν η «κόκκινη γραμμή» χαράσσεται ανεξάρτητα από αυτή και την Α΄ Ζώνη προστασίας της λίμνης. Με απλά λόγια η «κόκκινη γραμμή» δεν χαράσσεται με βάση την ΚΥΑ, αλλά με τη μελέτη οριοθέτησης και το υψόμετρο των 469,54 μέτρων που είναι και η ...διαφορά και άρα οποιαδήποτε σύνδεση οριοθέτησης και ΚΥΑ δεν ευσταθεί.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ"

Share on Facebook