Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ο Κάμερον θα συνομιλήσει το Σαββατοκύριακο με τον πρόεδρο Ομπάμα για την ΒP


Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τον ενεργειακό γίγαντα BP και την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού,το Σαββατοκύριακο,ανέφεραν σήμερα βρετανοί αξιωματούχοι. Ο Κάμερον δήλωσε ...
εξάλλου από την Καμπούλ ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την BP στις προσπάθειες καθαρισμού ύστερα από τη διαρροή που σημειώθηκε.

Ο Κάμερον δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του να υπερασπιστεί την BP η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα αιτήματα της αμερικανικής κυβέρνησης να καλύψει τα κόστη που σχετίζονται με την τεράστια πετρελαιοκηλίδα ενώ βλέπει την μετοχή της να βυθίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί",τόνισε προς το πρακτορείο Ρόιτερ ένας αξιωματούχος στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την προγραμματισμένη επικοινωνία ως ρουτίνας και ανέφεραν ότι θα συζητηθεί ένα φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Είναι βέβαιο ότι μεταξύ των θεμάτων θα είναι και αυτό της BP.

Όι δύο άνδρες συνομίλησαν απευθείας για τελευταία φορά στις 11 Μαίου όταν ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν ο πρώτος ηγέτης που τηλεφώνησε στον Κάμερον λίγο αφότου ανέλαβε ο τελευταίος πρωθυπουργός.

Ομάδες από τον επιχειρηματικό και τον κόσμο του χρηματιστηρίου στη Βρετανία έχουν εκφράσει αυξανόμενη ανησυχία για την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιoύν ο Ομπάμα και άλλοι ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι σε βάρος της BP και φοβούνται ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βίαιες αντιδράσεις σε βάρος και άλλων βρετανικών επιχειρήσεων που δραστηριούνται στις ΗΠΑ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον,που επισκέπτεται το Αφγανιστάν,δήλωσε σήμερα ότι κατανοεί πλήρως την απογοήτευση την αμερικανικής κυβέρνησης για αυτό που χαρακτήρισε "οικολογική καταστροφή".

"Εχω μία σειρά συναντήσεων και τηλεφωνικών επικοινωνιών και άλλες επαφές με τον πρόεδρο Ομπάμα θα ακολουθήσουν και είμαι βέβαιος ότι η ΒP και ό,τι συνέβη ανοικτά των ακτών του Κόλπου του Μεξικού θα είναι κάτι που θα συζητήσουμε",είπε προς τους δημοσιογράφους.

"Είναι μία οικολογική καταστροφή.Η BP είναι ανάγκη να κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει .Κατανοώ πλήρως την απογοήτευση της αμερικανικής κυβέρνησης",πρόσθεσε.
Share on Facebook