"Δεν ξεπερνά το 1% του συνολικού εμπορίου στην Ελλάδα το ηλεκτρονικό εμπόριο, σε αντίθεση με το 12%, που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, οι ελληνικές επιχειρήσεις προτιμούν να χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) περισσότερο για χρηστικά θέματα, παρά για ηλεκτρονικές εμπορικές συναλλαγές ή την ίδρυση ηλεκτρονικών «καταστημάτων». Στο μεταξύ, στη δημιουργία δικτύου ΤΠΕ, στο οποίο θα...
συμμετέχουν ελληνικές εταιρίες ανάπτυξης εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ξένες –δυνητικοί πελάτες- εταιρίες στοχεύει το νέο έργο του ΣΕΒΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Βασίλης Θωμαΐδης, η χρήση ΤΠΕ από τις ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα περιορίζεται στην ενημέρωση εσωτερικών
διαδικασιών: λογιστηρίου (63%), αποθήκης (51%), διαχείρισης διανομής (34%) και διαχείρισης παραγωγής (32%). Κι αυτό, τη στιγμή που οι ΤΠΕ μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα-κλειδί για την ενίσχυση των εξαγωγών.
Σύμφωνα και με το παράδειγμα μικρομεσαίας γερμανικής εταιρίας, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, η συγκεκριμένη επιχείρηση με τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, την υιοθέτηση γεωγραφικά διευρυμένης προσέγγισης της αγοράς, τη διασύνδεση εσωτερικών διαδικασιών με τις εξωτερικές διαδικασίες παραγγελιοδοσίας και όλα αυτά μέσω Internet, κατάφερε να αυξήσει της κερδοφορία της καθώς και την εξαγωγική της δραστηριότητα.
«Η χρήση ΤΠΕ συμβάλλει στην αναδιοργάνωση και απλοποίηση της εργασίας καθώς και στην αποδέσμευση πόρων με αποτέλεσμα την υψηλότερη κερδοφορία των επιχειρήσεων. Επίσης, οδηγεί στην ανάπτυξη νέων προϊόντων», σημείωσε ο κ. Θωμαϊδης, τονίζοντας παράλληλα ότι η ανάγκη για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών είναι επιτακτική, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση, όσον αφορά στις εξαγωγικές της επιδόσεις και στην τελευταία, αναφορικά με την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
ΔΙΚΤΥΟ
Στο μεταξύ, στη δημιουργία «συμπαγούς» δικτύου ελληνικών επιχειρήσεων ΤΠΕ και επιλεγμένων εταιριών του εξωτερικού στον ρόλο δυνητικών πελατών, στοχεύει το έργο του ΣΕΒΕ, με τίτλο «Ανάπτυξη Ψηφιακών Εφαρμογών για την Προώθηση της Εξωστρέφειας της Eλληνικής Οικονομίας και των Ελληνικών Επιχειρήσεων ΤΠΕ», όπως ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΕ, Αναστάσιος Αλεξανδρίδης. Κύριος στόχος του έργου που θα διαρκέσει 18 μήνες και είναι προϋπολογισμού 484.100 ευρώ, είναι η δημιουργία ενός συμπαγούς δικτύου ελληνικών επιχειρήσεων ΤΠΕ και επιλεγμένων επιχειρήσεων του εξωτερικού, στο ρόλο δυνητικών πελατών, που θα επιτευχθεί μέσω δράσεων όπως: 1. Χαρτογράφηση συναλλαγών ΤΠΕ με το εξωτερικό, 2. Ανάπτυξη και Διάθεση Δεικτών Εξαγωγιμότητας ΤΠΕ, που αφορά σε 60 τουλάχιστον επιχειρήσεις 3. Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προώθησης της εξωστρέφειας, όπως Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρηματικών Συναντήσεων (ePartenariat), Ηλεκτρονική Διερμηνεία (eInterpreter), Διαχείριση Ηλεκτρονικών Συνεδρίων (eCongress), Σύστημα Αξιολόγησης Εξαγωγικής Δυναμικότητας Επιχειρήσεων (eSelfAssessment) και Σύστημα προώθησης της Καινοτομίας (eNewBusinessForum) και 4. Συνεχής προβολή και ενημέρωση των επιχειρήσεων ΤΠΕ.
Ο προϊστάμενος της Μονάδας Προγραμματισμού Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση", Εμμανουήλ Γιαμπουράς, παρουσίασε τις νέες δράσεις του προγράμματος «Καθοδόν προς το 2013».
«ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ»
Τέλος, ο Country Manager της Google, Γεώργιος Σαλιάρης-Φασσέας, επεσήμανε ότι το 60% των ελληνικών νοικοκυριών διαθέτει σύνδεση Internet, το 49% είναι συνδεδεμένο ευρυζωνικά και το 81% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι online. Ενδεικτικά, το ελληνικό δίκτυο Google, «σερβίρει» διαφημίσεις στα 40 πιο προσβάσιμα sites από Ελλάδα, ενώ καταμετρήθηκαν 524 εκατ. προσβάσεις σε σελίδες το 4ο τρίμηνο του 2008 που ισοδυναμεί σε μία αύξηση της τάξης του 97% από 1ο τρίμηνο του ίδιου έτους. Αναφέρθηκε ακόμη, στο διαφημιστικό πρόγραμμα adwords.google.gr, μέσω του οποίου μία ελληνική επιχείρηση μπορεί να προωθήσει τα προϊόντα της σε όλον τον κόσμο με οποιοδήποτε ποσό αυτή διαθέτει.
greektrade"
Share on Facebook