Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

"Ανεξάρτητη έρευνα για τις κατηγορίες για βασανιστήρια κατά της Μ15 και της Μ16 στη Βρετανία! "


"Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιβεβαίωσε σήμερα την πραγματοποίηση μιας ανεξάρτητης δικαστικής έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες για συνενοχή σε βασανιστήρια κατά των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών και διευκρίνισε ότι τα θύματα θα μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή Πέτερ Γκίμπσον, θα πρέπει να αρχίσει τις εργασίες της...


πριν από το τέλος του έτους και να διαρκέσει περίπου δώδεκα μήνες, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η έρευνα θα είναι μόνο εν μέρει δημόσια λόγω της ανάγκης της εμπιστευτικότητας που περιβάλλει τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών.

"Ακόμα και αν δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, ότι ένας βρετανός πράκτορας συμμετείχε άμεσα στα βασανιστήρια (σ.σ. των κρατουμένων στο εξωτερικό) μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το βαθμό της συνεργασίας βρετανών πρακτόρων με τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών που μεταχειρίζονταν τους κρατούμενους με ανάρμοστο τρόπο", σημείωσε ο κ. Κάμερον.
"Όσο αυτά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, η φήμη μας ως χώρα που πιστεύει στην ελευθερία, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα αμφισβητηθεί", είπε.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε επίσης τη δημοσίευση, για πρώτη φορά των κανόνων που ακολουθούνται από το προσωπικό των υπηρεσιών πληροφοριών και τον στρατό για τον τρόπο αντιμετώπισης των κρατουμένων που κρατούνται σε άλλες χώρες.

Αυτό περιλαμβάνει το γεγονός ότι οι βρετανοί πράκτορες "δεν θα πρέπει ποτέ να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ενέργεια στην οποία γνωρίζουν ή πιστεύουν ότι θα διαπραχθούν πράξεις βασανισμού." Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί αποζημίωση σε όσους έχουν υποβάλει μήνυση για την μεταχείριση της οποίας έτυχαν κατά την κράτησή τους στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο, που διοικείται από τους Αμερικανούς, εάν αποδειχτεί ότι εφαρμόστηκαν πρακτικές παρόμοιες με βασανιστήρια.

Η κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών/ Φιλελεύθερων Δημοκρατών είχε ανακοινώσει λίγο μετά τη νίκη της στις 6 Μαΐου έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες κατά της MI5 και της MI6, αντίστοιχα υπηρεσίες εσωτερικών και εξωτερικών πληροφοριών.
Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Αιθίοπα Μπινιγιάμ Μοχάμεντ, κρατούμενου στο Γκουαντάναμο για περισσότερα από τέσσερα έτη, προτού μεταφερθεί τον Φεβρουάριο του 2009 στη Βρετανία, όπου του χορηγήθηκε το καθεστώς του μόνιμου κατοίκου.

Ο Μοχάμεντ δήλωσε ότι ένα μέλος της MI5 είχε προμηθεύσει τις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια ανάκρισης που συνοδευόταν από βασανιστήρια που υπέστη σε μια μυστική τοποθεσία στο Μαρόκο, μετά τη σύλληψή του στο Πακιστάν το 2002."
http://apolitistosteki.blogspot.com/


Share on Facebook