Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

"Οι καταστροφικές συνέπειες στα οικοσυστήματα, το αληθινό τίμημα της πετρελαιοκηλίδας της ΒΡ! "


"Η πετρελαιοκηλίδα που επεκτείνεται εδώ και τρεις μήνες στον Κόλπο του Μεξικού θα στοιχίσει πολύ περισσότερο από το κόστος του καθαρισμού της και του ποσού των αποζημιώσεων στους κατοίκους των παράκτιων περιοχών, καθώς υπήρξαν συνέπειες για τα οικοσυστήματα, προειδοποιεί εμπειρογνώμονας που του ανατέθηκε από τον ΟΗΕ να εκτιμήσει την αξία της βιοποικιλότητας. Σε συνέντευξή του από το Λονδίνο, όπου παρουσίασε...

μέρος της μελέτης του, ο ινδός οικονομολόγος Παβάν Σουχντέβ θεωρεί ότι η καταστροφή της ΒΡ αποκαλύπτει την ανάγκη να αλλάξει ριζικά η εκτίμηση και ο υπολογισμός του "κεφαλαίου της Φύσης". "Η μη συνειδητοποίηση σε οικονομικό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει η φύση όπως ο καθαρός αέρας, το καθαρό νερό, οι ωκεανοί, τα εύφορα εδάφη, η σταθερότητα του κλίματος, πρέπει να αλλάξει επειγόντως", εκτιμά ο Σουχντέβ.

Αλλά ποιός αντιλαμβάνεται σήμερα την ιδέα "φυσικό κεφάλαιο" συγκρινόμενο με το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο; Ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ξέρουμε πώς να ορίσουμε την ποσότητα των αγαθών τα οποία θεωρούσαμε πάντα ότι είναι ανεξάντλητα: Μπορούμε να διαχειριστούμε μόνο ό,τι ξέρουμε να υπολογίζουμε και δεν μετράμε ούτε την αξία των υπηρεσιών που προσφέρει η φύση, ούτε το κόστος της απώλειάς τους", προσθέτει ο Σουχντέβ, ο βασικός συντάκτης της έκθεσης "η Οικονομία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας". Ένας αυξανόμενος αριθμός ηγετικών στελεχών επιχειρήσεων κατανοεί ότι δεν μπορεί πλέον να τις χρησιμοποιεί δωρεάν.

Ωστόσο η βιομηχανική ανάπτυξη και η δημογραφική ανάπτυξη, με 9 δισεκατομμύρια πληθυσμό στον πλανήτη το 2050, προκαλούν τρομερή καταπόνηση στο περιβάλλον. Κάθε χρόνο, οι 3.000 μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές που αντιστοιχούν σε 2.200 δισεκατομμύρια δολάρια (1.750 δισεκατομμύρια ευρώ) επιμένει ο Σουχντέβ επικαλούμενος τη μελέτη του βρετανικού οργανισμού TruCost που θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο. Η πετρελαιοκηλίδα προκλήθηκε από έκρηξη πλατφόρμας της ΒΡ. Καθημερινά διαρρέουν 60.000 βαρέλια ημερησίως στη θάλασσα του Κόλπου του Μεξικού.

Αν η αμερικανική κυβέρνηση είχε απαιτήσει μια "ολιστική οικονομική εκτίμηση" πριν επιτρέψει τις γεωτρήσεις, το τίμημα για να πληρώσει η ΒΡ σε περίπτωση καταστροφής, θα την είχε πείσει να υιοθετήσει πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η ΒΡ έκανε λόγο για απώλειες και αποζημιώσεις που πρέπει να πληρώσει ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. "Ωστόσο κανένας λόγος για χαμένες οικονομικές δραστηριότητες όπως ο οικοτουρισμός, τα αποθέματα των ψαριών για την μελλοντική αλιεία", επισημαίνει ο Σουχντέβ. Το πετρέλαιο μπορεί επίσης να καταστρέψει εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιομέτρων θάμνων όπου αναπαράγονται πολλά θαλάσσια είδη και χρησιμεύουν στη φυσική προστασία κατά των τυφώνων.

Το ίδιο και χιλιάδες ιδιοκτήτες σκαφών "που επένδυσαν, πλήρωσαν και μαζί με προσωπικό εργάστηκαν" για τον καθαρισμό, θα μπορούσαν να κάνουν μηνύσεις "Μήπως κανείς το έχει υπολογίσει αυτό;" Η κατάρρευση των οικοσυστημάτων δεν θα υπολογιστεί και καταπολεμηθεί παρά μόνο όταν ο κόστος τους ενταχθεί στις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, προειδοποιεί ο εμπειρογνώμονας. "Διανύσαμε το ήμισυ της διαδρομής για να αναπτύξουμε τα απαραίτητα εργαλεία. Ωστόσο για κάποιον που γνωρίζει την ύπαρξη των εργαλείων αυτών και σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει, σε μια σταδιακή κλίμακα έως το 10, είμαστε μεταξύ 3 και 5. Όσον αφορά την εφαρμογή τους, είμαστε μάλλον μεταξύ 0 και 2".
http://apolitistosteki.blogspot.com

Share on Facebook