Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ανάληψη προεδρίας ΕΕ από το Βέλγιο και ανακοίνωση προτεραιοτήτων από τον Βέλγο πρέσβη


Στο περιβάλλον που δημιουργούν το νέο θεσμικό πλαίσιο του Συμφώνου της Λισαβόνας και η χρηματοοικονομική κρίση, η χειρότερη από ...

την εγκαθίδρυση της ΕΕ, καθώς και η απουσία κυβέρνησης στις Βρυξέλλες -η οποία δεν αναμένεται να σχηματιστεί πριν τον Σεπτέμβριο- το Βέλγιο αναλαμβάνει επίσημα σήμερα την προεδρία της ΕΕ, τις προτεραιότητες της οποίας παρουσίασε ο Βέλγος πρέσβης στην Αθήνα, Πιέρ Βέσεν.

Ο κ. Βέσεν ανέφερε πέντε θεματικές ενότητες στις οποίες η χώρα του θα επιδιώξει να καταγράψει πρόοδο. Είναι οι εξής:

1. Καταπολέμηση της χρηματοοικονομικής κρίσης.

2. Κλιματική αλλαγή και περιβάλλον.

3. Ασφάλεια, Δικαιοσύνη, εσωτερικές υποθέσεις.

4. Ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης και

5. Ενίσχυση της εξωτερικής διάστασης.

Στο πλαίσιο της αντιμετωπίσης της χρηματοοικονομικής κρίσης θα συνεχιστεί το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, θα ενεργοποιηθεί, αν χρειαστεί, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης για άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα -με χρηματοδότηση 750 δισ ευρώ και τη συμμετοχή και του ΔΝΤ- και η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της οικονομικής κατάταστης.

Για την κλιματική αλλαγή, ο Βέλγος πρέσβης είπε ότι ενόψει της συνόδου κορυφής στο Κανκούν η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει κινητήρια δύναμη και να αναζητήσει έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό.

Το θέμα της Ασφαλειας και Δικαιοσύνης αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, καθώς εμπεριέχει το θεμα της μετανάστευσης, και η βελγική προεδρία προτίθεται να εργαστεί για κοινή διαδικασία αιτήματος ασύλου, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκληματος και του trafficking.

Για την κοινωνική διάσταση, η βελγική προεδρία θέλει εν μέσω οικονομικής κρίσης να βρει το σημείο ισορροπίας μεταξύ των κοινωνικών κεκτημένων και της υλοποίησης μέτρων λιτότητας.

Τέλος, αναφερόμενος στην εξωτερική διάσταση ο κ. Βέσεν είπε ότι «έχουμε νέα εργαλεία με τη νέα Συνθήκη και ως το τέλος του χρόνου θα έχουμε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης υπό την κ. Άστον.

Για το θέμα της διεύρυνσης, είπε ότι «θα μελετήσουμε τις υποψηφιότητες με αντικειμενικά κριτήρια», ενώ εξέφρασε την επιθυμία και για θεσμική προώθηση του διεθνούς εμπορίου, με ρεαλισμό, και στόχευση στις διμερείς συνόδους με μεγάλες αναδυόμενες χώρες και οργανισμούς.

Ο Βέλγος πρέσβης έκλεισε την ομιλία του με την πεποίθηση ότι η καθυστέρηση συγκρότησης νέας κυβρνησης στη χώρα του μετά τις πρόσφατες εκλογές δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία της προεδρίας, καθώς υπάρχει ευρεία συναίνεση για την ευρωπαϊκή στρατηγική και ολοκλήρωση.

Χαιρετισμούς απηύθυναν και ο Ισπανός πρέσβης εκπρόσωπος της απερχόμενης ισπανικής προεδρίας, καθώς και ο Ούγγρος, εκπροσωπώντας την ουγγρική προεδρία που θα διαδεχθεί τη βελγική, δεδομένου ότι με βάση τη Λισαβόνα εγκαθιδρύεται η «καινοτομία» της τρόικας με συντονισμό και προγραμματισμό των προτεραιοτήτων και των τριών διαδοχικών προεδριών, δηλαδή με προοπτική 18 μηνών.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον ενισχυμένο ρόλο που με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας καλείται να παίξει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.Share on Facebook