Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

"Αδιαφορούν οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες για την προστασία της βιοποικιλότητας!"


"Της Ιωάννα Ράπτη
Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του οργανισμού «The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB)» που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουλίου, μόλις 1 στους 4 διευθύνοντες συμβούλους παγκοσμίως βλέπει τη μείωση της βιοποικιλότητας ως στρατηγικό ζήτημα για...


την εξάπλωση της επιχειρηματικότητας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μάλλον απογοητευτικά για την περιβαλλοντική ευαισθησία της Ευρώπης και της Ελλάδας, μια χώρα πλούσια σε βιοποικιλότητα. Συγκεκριμένα, πάνω από το 50% των διευθυνόντων συμβούλων στη Λατινική Αμερική και περίπου το 45% στην Αφρική δήλωσαν ότι βλέπουν τη μείωση της βιοποικιλότητας σαν εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ λιγότερο από το 20% των ομόλογών τους στη δυτική Ευρώπη έδειξαν να μοιράζονται τις ανησυχίες τους σχετικά με την εξαφάνιση των ειδών! Όσον αφορά τις πολυεθνικές επιχειρήσεις μόλις 2 από τις 100 μεγαλύτερες του κόσμου εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για το μέλλον του οικοσυστήματος.

Μια άλλη πρόσφατη έρευνα επίσης του TEEB σχετικά με τους καταναλωτές και πως αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις έδειξε, ότι σε ποσοστό 60% των Αμερικανών και Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν και το 90% των Βραζιλιάνων είχαν επίγνωση της σημασίας της διατήρησης της βιοποικιλότητας και περίπου το 80% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν συνολικά δήλωσαν πρόθυμοι να σταματήσουν να αγοράζουν προϊόντα εταιριών που αγνοούν τη δεοντολογία όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα αποτελέσματα των δυο αυτό ερευνών δείχνουν ότι το μέλλον των επιχειρήσεων που δε θα δίνουν βάση στην προστασία του περιβάλλοντος είναι μάλλον αβέβαιο και δε θα έχουν θέση στην αγορά εργασίας. Μάλιστα η ίδια έρευνα προτείνει εξονυχιστικούς ελέγχους στις μεγάλες εταιρίες για να αποτυπώνεται και να ελέγχεται ο αντίκτυπος τους στη φύση.

Ο Jon Williams, της PwC's για την αειφορία και την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν το οικοσύστημα σαν μια προέκταση της δικής τους βάσης, σαν μέρος των εγκαταστάσεών τους και σαν μια ανεκτίμητη αξία που πρέπει να υπηρετήσουν. Στο ίδιο κλίμα ο Pavan Sukhdev, πρωτεργάτης της Teeb's και οικονομολόγος της Deutsche Bank, ήταν αισιόδοξος ότι όλο και περισσότερες εταιρίες θα ακούσουν το μήνυμα της φύσης και θα επενδύσουν σε αειφόρες επιχειρήσεις."

http://www.blue-planet.gr

Share on Facebook