Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

"Για τον θάνατο του Σωκράτη.."


"Η γυναίκα σου, οι γονείς σου και τα αδέρφια σου σαν το καλύτερο μνημόσυνο ζητούν από το Θεό να συγχωρέσει τους φονιάδες σου όπως και συ θα ήθελες"
Μέχρι την δολοφονία δεν γνώριζα τον Σωκράτη και την οικογένειά του. Όταν διάβασα όμως την δήλωση της οικογένειάς του τον θεώρησα σαν να είναι ένας αδελφός μιά που έχουμε περίπου την ίδια ηλικία. Θεώρησα ότι αυτοί που τον σκότωσαν, δολοφόνησαν έναν άνθρωπο που εξέφραζε την φωνή της Ελλάδας. την δική...


μου φωνή. Δολοφόνησαν τον αδελφό μου. Αυτόν που αγαπούσε τον Θεό και την Ελλάδα και που με την ζωή του απετέλεσε τόσο δυνατή αντίσταση απέναντι σε συμφέροντα που θέλουν να κρατούν στο σκοτάδι τον Ελληνικό λαό, που έπρεπε να καμφθεί πάση θυσία.
Αυτό που με έκανε να συγκλονιστώ ήταν η τελευταία φράση της δήλωσης. "Η γυναίκα σου, οι γονείς σου και τα αδέρφια σου σαν το καλύτερο μνημόσυνο ζητούν από το Θεό να συγχωρέσει τους φονιάδες σου όπως και συ θα ήθελες" .Υποκλίνομαι μπροστά στο μεγαλείο αυτής της οικογένειας. Η δήλωση αυτή απηχεί την ελληνική και ορθόδοξη παράδοση και κουλτούρα μας. Μία παράδοση που ξανανάστησε η οικογένεια του Σωκράτη απηχώντας την θέλησή του.
Αυτό έκανε και ο Άγιος Διονύσιος ο Ζακύνθου, όταν κατέφυγε στα πόδια του μετανοημένος ο φονιάς του αδελφού του. Τον δέχθηκε ο Άγιος. Κι ας σκότωσε τον αδελφό του. Τον δέχθηκε και τον απέκρυψε μάλιστα και από τις καταδιωκτικές Αρχές. Και το έκανε αυτό με τη βαθιά πίστη ότι αυτό που έκανε ήταν μνημόσυνο για τον σκοτωμένο.

Αυτό έκανε και ο Γέρος του Μοριά. Ο Γέρος έκανε κάτι πιο τολμηρό. Ποιό; Πήρε κι έφερε στο τραπέζι, στο σπίτι του, το φονιά τοϋ αδελφού του. Όταν η μητέρα του Κολοκοτρώνη είδε το φονιά του παιδιού της να κάθεται στο τραπέζι, παρατήρησε πικραμένη το Γέρο και είπε: -Παιδί μου! Και στο τραπέζι μας έφερες το φονιά του παιδιού μου; Και ο μεγαλόψυχος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης της αποκρίθηκε: «Σώπα, Μάνα. Αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τον σκοτωμένο».

Θεωρώ ότι ο θάνατος του Σωκράτη όσο τραγικός και να είναι, ανάστησε μέσα μας την ελπίδα πως δεν θα υποκύψουμε σαν Έθνος στις ορέξεις μακρινών, κοντινών και εσωτερικών εχθρών. Πως όσους και να σκοτώσουν δεν θα σκοτώσουν μέσα μας την θέληση για αντίσταση, για αγώνα με ιδανικά. Όχι δεν θα τους αφήσουμε ανενόχλητους να δολοφονούν στις καρδιές μας και των παιδιών μας, την ζωοδότρα αγάπη για τον Χριστό και την Ελλάδα μας."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Share on Facebook