Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

O πρόεδρος Τσάβες ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός άνδρα που πιστεύεται ότι ανήκει στη συμμορία διαβόητου Κουβανού εξορίστου


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του συνέλαβαν ένα μέλος μιας συμμορίας ηγέτης της οποίας... φέρεται να είναι ο διαβόητος Λουίς Ποσάδα Καρίλες, εκτιμώντας ότι ο ύποπτος, που είναι υπήκοος του Ελ Σαλβαδόρ, ίσως σχεδίαζε την δολοφονία του.

Σύμφωνα με τον Τσάβες, ο Φρανσίσκο Τσάβες Απάρκα συνελήφθη την Πέμπτη, όταν έφθασε στο διεθνές αεροδρόμιο Μαϊκέτια στο Καράκας.

"Συλλάβαμε ένα σημαντικό τρομοκράτη. . . Χρησιμοποίησε ψεύτικη ταυτότητα κι είναι στις λίστες της Interpol διότι ανήκει στη συμμορία του Ποσάδα Καρίλες", δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

"Γιατί ήρθε στη Βενεζουέλα; Η καρδιά μου μού λέει ότι αυτός ο κύριος ήρθε να με σκοτώσει", πρόσθεσε.

Ο Καρίλες, πρώην πράκτορας της CIA, Κουβανός εξόριστος, καταζητείται από τις αρχές της Κούβας και της Βενεζουέλας καθώς φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της βομβιστικής επίθεσης σε Κουβανικό επιβατικό αεροσκάφος το 1976, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 73 ανθρώπων.

Το 1998, ο Ποσάδα Καρίλες είχε δηλώσει στην εφημερίδα The New York Times ότι είχε σχεδιάσει τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία της Αβάνας που είχε στοιχίσει τη ζωή ενός Ιταλού υπηκόου ένα χρόνο νωρίτερα. Αργότερα διέψευσε ότι το είπε.

Ο γεννημένος στην Κούβα κι εθνικοποιημένος Βενεζολάνος Ποσάδα Καρίλες είχε αποδράσει από φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Βενεζουέλα το 1985. Συνελήφθη μια δεκαετία αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράνομη είσοδο στη χώρα--αλλά οι αρχές των ΗΠΑ τον άφησαν ελεύθερο το 2007.

Ο Τσάβες έχει καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να τον εκδώσει για να δικαστεί στο Καράκας, χαρακτηρίζοντάς τον "το μεγαλύτερο τρομοκράτη στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής".


Share on Facebook