Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Σομαλοί πειρατές ζητούν 8 εκατ. δολάρια ως λύτρα για να απελευθερώσουν αλιευτικό και το 15μελές πλήρωμά του


Σομαλοί πειρατές που κατέλαβαν ένα αλιευτικό από την Ταϊβάν και πήραν ομήρους τα 15 μέλη του πληρώματός του απαιτούν λύτρα 8 εκατ. δολάρια από...
την οικογένεια του πλοιοκτήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας στην ασιατική χώρα σήμερα Σάββατο.

Η United Daily News γράφει ότι οι πειρατές πρόσφατα τηλεφώνησαν στην οικογένεια του πλοιοκτήτη Γου Λάι-γου, ο οποίος είναι μεταξύ των ομήρων, για να ζητήσουν λύτρα.

Το πλοίο Jih Chun Tsai 68 καταλήφθηκε από Σομαλούς πειρατές την 1η Απριλίου, ενώ έπλεε 368 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Σομαλίας. Το πλήρωμά του αποτελείτο από έναν υπήκοο Ταϊβάν, δυο υπηκόους Κίνας και 11 υπηκόους της Ινδονησίας.

Στην διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας οι πειρατές αύξησαν το ποσό που ζητούν ως λύτρα στα 8 εκατ. δολάρια, και είπαν στον Γου να πιέσει την οικογένειά του να πληρώσει. Ο Γου είπε ότι τον έχουν χτυπήσει τόσο που το πόδι του έχει σπάσει και κουτσαίνει.

Ζήτησε από την οικογένειά του να ζητήσει βοήθεια από το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ώστε να βοηθήσει στην απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματος. Εάν η ομηρία συνεχιστεί είναι πιθανό οι πειρατές να τον ξυλοκοπήσουν μέχρι θανάτου, πρόσθεσε.

Η οικογένεια είπε στην εφημερίδα ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα χρήματα.

"Στο παρελθόν, τα λύτρα για ένα αλιευτικό ήταν 150.000 ως 160.000 δολάρια ΗΠΑ. Τα λύτρα για το Wen Fa 161, που απελευθερώθηκε τον Ιανουάριο, ήταν 1 εκατ. δολάρια", είπε μη κατονομαζόμενο μέλος της οικογένειας στην εφημερίδα.

Το Wen Fa 161 είχε καταληφθεί από Σομαλούς πειρατές τον Απρίλιο του 2009, ενώ έπλεε κοντά στις Σεϋχέλλες. Τρία μέλη του πληρώματός του πέθαναν από ασθένειες στην διάρκεια της ομηρίας τους, που διήρκεσε ένα χρόνο. Το αλιευτικό και το πλήρωμά του απελευθερώθηκαν την 21η Ιανουαρίου, αφού οι πειρατές έλαβαν λύτρα ύψους 1 εκατ. δολαρίων.


Share on Facebook