Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Oι διαφορές Αράβων-Κούρδων στο βόρειο Ιράκ απειλουν τη σταθερότητα στη χώρα


Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ δήλωσε ότι οι δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας θα είναι πιθανώς οι τελευταίες που θα φύγουν από την περιοχή,... στο τέλος του 2011, καθώς παραδέχτηκε ότι οι διαφορές Αράβων-Κούρδων δεν θα έχουν επιλυθεί μέχρι εκείνη την περίοδο, παρά τις ενδείξεις για πρόοδο στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Ο στρατηγός Ρέι Οντιέρνο χαρακτήρισε τις διαφορές Κούρδων και Αράβων στο βόρειο Ιράκ ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα στη χώρα.

Ο Αμερικανός στρατηγός επισήμανε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει στόχο να μειωθούν στους 50.000 οι άνδρες που θα παραμένουν στο Ιράκ την 1η Σεπτεμβρίου, όταν η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει επισήμως τον τερματισμό των επιχειρήσεων. Ωστόσο οι αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, που εδρεύουν στο Κιρκουκ, θα παραμείνουν στην περιοχή και "πιθανώς θα είναι από τις τελευταίες μονάδες που θα φύγουν από το Ιράκ... στο τέλος του 2011", πρόσθεσε.

Οι προειδοποιήσεις του στρατηγού Οντιέρνο για την κατάσταση στο βόρειο Ιράκ αντανακλούν την ανησυχία στην Ουάσινγκτον για τις προοπτικές επίλυσης των διαφορών Αράβων και Κούρδων στο άμεσο μέλλον. Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι μία έξαρση της βίας ανάμεσα στις δύο πλευρές στην περιοχή, μπορεί να οδηγήσει και πάλι το Ιράκ στον πόλεμο.

Ο στρατηγός Οντιέρνο μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον επισήμανε :" Δεν έχουμε λύσει τα προβλήματα στις αμφισβητούμενες περιοχές. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο μέλλον". "Πιστεύω ότι θα έχει λυθεί μέχρι το τέλος του 2011; Όχι", επισήμανε ο στρατηγός Οντιέρνο.



Share on Facebook