Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Κόσοβο: τουλάχιστον 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν...



Τουλάχιστον 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με υποστηρικτές ενός εθνικιστικού κόμματος στην Πρίστινα χθες Σάββατο, στην διάρκεια...
της προσπάθειάς τους να συλλάβουν τον ηγέτη του και πέντε στελέχη του.

Ο Αλμπίν Κούρτι, ηγέτης του κόμματος Vetevendosja ("Αυτοδιάθεση"), είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι το κίνημα θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του 2011.

Οι οπαδοί του κόμματος κατηγόρησαν την αστυνομία ότι έκανε χρήση βίας. Εκπρόσωπος του Vetevendosja ανέφερε ότι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μπάκι Κελάνι είπε ότι χρησιμοποιήθηκε "η ισχύς που απαιτείτο" για να "τεθεί η κατάσταση υπό έλεχο".

Κατά την αστυνομία, πέντε περιπολικά και ένα όχημα που ανήκει στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο, ή EULEX, υπέστησαν ζημιές.

Η EULEX κατηγορεί τον Κούρτι ότι εμπόδισε αστυνομικούς να εκτελέσουν το καθήκον τους σε διαδήλωση την οποία είχε διοργανώσει το Vetevendosja το 2007, όταν δύο άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο και αρκετοί είχαν τραυματιστεί.

Ο Κούρτι δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία της αποστολής της ΕΕ κι απαιτεί να αποχωρήσει η διεθνής κοινότητα από το Κοσσυφοπέδιο.


Share on Facebook