Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

"Ανακύκλωση δια της τεθλασμένης"


"Τον εύκολο δρόμο προκειμένου να παρουσιάσει μία εξέλιξη στο θέμα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων επιλέγει η δημοτική αρχή του δήμου Ιωαννιτών, που μέχρι στιγμής απέτυχε παταγωδώς να προωθήσει ουσιαστικά την φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση των απορριμμάτων.Την ώρα που η διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο εξαιτίας του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στην κατασκευή του ΧΥΤΑ και την λειτουργία της χωματερής, ο...

Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για την προώθηση της ανακύκλωσης, ούτε σε πρακτικό, ούτε σε επικοινωνιακό επίπεδο.Πριν λίγα χρόνια μέσω προγράμματος είχε προμηθευτεί μπλε και κίτρινους κάδους, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές όπως ο Βοτανικός και ο Λασπότοπος, χωρίς να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.Σήμερα που βρισκόμαστε στο σημείο «μηδέν», η δημοτική αρχή επέλεξε να προχωρήσει σε μία υποτυπώδη ανακύκλωση, υπογράφοντας σύμβαση με μία εταιρεία στην οποία συμμετέχουν μεγάλοι δήμοι της χώρας, όπως ο δήμος Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, αλλά και φυσικά πρόσωπα.Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης είναι ότι πρόκειται για «ανταποδοτική ανακύκλωση», κατά την οποία οι πολίτες που τοποθετούν στο ειδικό μηχάνημα ανακυκλώσιμα υλικά, είτε λαμβάνουν ένα ποσό ως αντίτιμο, είτε τους δίνονται διάφορα κίνητρα, όπως εκπτωτικά κουπόνια για κάποια προϊόντα.Δεν πρόκειται βέβαια για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης, που θα λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων αλλά επαφίεται στην διάθεση του κάθε πολίτη.Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τους εκπροσώπους της ενιαίας αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα τους δημοτικούς συμβούλους Φίλιππα Φίλιος, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και Τάκη Θεμελή να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους.Το γεγονός μάλιστα πως το σχέδιο της σύμβασης δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οδήγησε την αντιπολίτευση στο να απέχει από την ψηφοφορία.Ο κ. Αλμπάνης ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες για την σύνθεση της εταιρείας, ενώ τόνισε πως θα πρέπει ο δήμος να έχει οικονομικό όφελος από αυτήν την δραστηριότητα.Για «ύποπτο» παιχνίδι με την διαχείριση των απορριμμάτων έκανε λόγο ο κ. Θεμελής, ζητώντας από την δημοτική αρχή να είναι επιφυλακτική.«Εάν αλλάξουν τα πράγματα στο δήμο, αυτή η σύμβαση δεν θα έχει ισχύ. Την ανακύκλωση θα την κάνει ο δήμος Ιωαννιτών», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.

Κριτική για την αποκατάσταση της χωματερής
Για όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν την περιοχή το προηγούμενο διάστημα, με επίκεντρο την διαχείριση των απορριμμάτων κλήθηκε να απαντήσει η δημοτική αρχή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.Τα στελέχη της ενιαίας αντιπολίτευσης επέκριναν την στάση της δημοτικής αρχής σε ότι αφορά τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο της αποκατάστασης της χωματερής της Δουρούτης αλλά και την στάση του Νίκου Γκόντα στο θέμα της κατασκευής του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.Απαντώντας ο κ. Γκόντας χαρακτήρισε ακραία λύση τον αποκλεισμό της χωματερής αποδοκιμάζοντας την παρουσία εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, ενώ επέρριψε ευθύνες στην Περιφέρεια Ηπείρου, αφενός για «αδράνεια» σε ότι αφορά την κατασκευή του ΧΥΤΑ και αφετέρου για την «φωτογραφική» όπως κατήγγειλε διακήρυξη της αποκατάστασης της χωματερής.«Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ αποδέχτηκε τη διαδικασία του «εντέλλεσθαι» από τη Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου, ωστόσο παρέπεμψε το θέμα στις Εισαγγελικές Αρχές, τα αρμόδια υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση», επανέλαβε ο κ. Γκόντας.

Όαση - Αισθητικού χαρακτήρα η αποκατάσταση
Η απόφαση του τοπικού παραρτήματος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων είναι θετική ως προς την πρόταση του δήμου Ιωαννιτών για αποκατάσταση του κτιρίου της Όασης και την επαναφορά του στην πρότερη μορφή, ωστόσο το θέμα της αλλαγής χρήσης πρόκειται να παραπεμφθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο, κάτι που σημαίνει μία χρονοβόρα διαδικασία.Στόχος της δημοτικής αρχής μετά την πρόταση που είχε καταθέσει για δημιουργία εκθετηρίου έργων της δημοτικής πινακοθήκης στην Όαση, είναι να προχωρήσει στην αποκατάσταση του κτιρίου και εφόσον υπάρξει θετική απάντηση από το Κεντρικό Συμβούλιο να υλοποιήσει την πρότασή της.Σε ότι αφορά την αποκατάσταση του κτιρίου σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο συμφωνεί, ωστόσο η μετέπειτα χρήση του συζητήθηκε ευρύτατα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η αντιπολίτευση προτείνει να λειτουργήσει ως λαϊκό καφενείο, κάτι που δεν απαιτεί αλλαγή χρήσης, άρα ούτε πολύχρονες καθυστερήσεις, όπως σημείωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μωϋσής Ελισάφ και Τάκης Θεμελής.Η δημοτική αρχή, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Νίκος Γκόντας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Επαμεινώνδας Ριστάνης θεωρεί πως πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης, προκειμένου να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση.Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η έναρξη εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου της ΟΑΣΗΣ καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου ύστερα από την απόφαση του Κ.Α.Σ. Πάντως ο Φίλιππας Φίλιος υπογράμμισε πως το κόστος της αποκατάστασης θα πρέπει να καταλογιστεί στον προηγούμενο μισθωτή της Όασης που προχώρησε και στις αλλαγές.

Η έκθεση των ορκωτών
για την ΑΔΕΙ
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο κ. Ελισάφ έθεσε το θέμα της έκθεσης του ορκωτού λογιστή, σύμφωνα με το οποίο περισσότερα από 15 εκ. ευρώ «έκαναν φτερά» από την ΑΔΕΙ.Σύμφωνα και με την έκθεση τα χρήματα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν για τα έργα τα οποία προορίζονταν, αλλά για την μισθοδοσία εργαζομένων, όπως τόνισε η δημοτική αρχή.«Αυτό αποτελεί μία κυνική ομολογία ότι τα χρήματα που προοριζόταν για έργα χρησιμοποιήθηκαν σε μισθούς. Όμως δε γνωρίζουμε σε ποιους μισθούς, με ποια διαδικασία προσελήφθησαν τα άτομα αυτά; Κανένας δεν είναι ενάντια στο να πληρωθούν οι εργαζόμενοι αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις διαδικασίες πρόσληψης», σημείωσε ο κ. Ελισάφ.Από την πλευρά του ο κ. Γκόντας τόνισε πως με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι, επιρρίπτοντας ευθύνες στην αντιπολίτευση πως από τις καταγγελίες της κινδυνεύουν να απολυθούν εργαζόμενοι.«Όλα τα χρήματα πήγαν για τις πληρωμές μισθών των εργαζομένων, των οποίων το εργασιακό καθεστώς θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Σε καμία διαδικασία απόλυσης εργαζομένου δεν πρόκειται να προβούμε», τόνισε.Επίσης από την αντιπολίτευση τέθηκε και το θέμα της διαμαρτυρίας κατοίκων στην περιοχή Γαριβάλδη, με τον κ. Γκόντα να υπεραμύνεται της προσπάθειας της δημοτικής αρχής για αναβάθμιση της περιοχής.«Από την πλευρά του Δήμου καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την τήρηση της νομιμότητας και συνεχώς γίνονται οι απαιτούμενες από το νόμο παρεμβάσεις», τόνισε.

Αποδεκτή η δωρεά
του Κ. Μπαλάφα
Τέλος, αποδεκτή έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο, η δωρεά συλλογής φωτογραφικού υλικού του Κωνσταντίνου Μπαλάφα, η οποία αποτελείται από 278 φωτογραφικές θεματολογίες. Τη δωρεά παρέδωσαν ο αδελφός του δωρητή κ. Παύλος Μπαλάφας και ο υιός του κ. Γιώργος Μπαλάφας, εκτελώντας επιθυμία του γνωστού καλλιτέχνη. Ο Δήμαρχος κ. Νικ. Γκόντας, μιλώντας για το δωρητή είπε πως «ο Κων/νος Μπαλάφας συνεχίζει την Ηπειρωτική ευποιία».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

Share on Facebook